Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Президентският дебат Радев срещу Герджиков: Акценти и послания

19 ноември 2021 17:51, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 336
Румен Радев и Анастас Герджиков

Българската национална телевизия излъчи единствения дебат между кандидатите за президент на България Румен Радев и Анастас Герджиков. Кандидатите дискутираха час и половина за бъдещето на страната ни през следващите 5 години.

Те обсъдиха темите за политиката, коронавируса, цените у нас, зелената сделка, националната сигурност и как страната ни ще продължи да бъде представена на картата на Европа. Ето основните акценти от дискусията:

 

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Формирането на редовен кабинет

Румен Радев каза, че партиите, които ще се стремят към формиране на ново парламентарно мнозинство, трябва да го направят около ясни принципи и визии, а Анастас Герджиков каза, че и той защитава този подход за разлика от подхода на Радев „да разделя, а не обединява нацията ".

Радев отрече да стои зад партията на Кирил Петков и Асен Василев, като заяви, че не се занимава с политическо инженерство.

 

Промени в Конституцията

Румен Радев заяви, че има готов проект за промени в Конституцията и уточни, че той предвижда разширяване на гражданските права. Анастас Герджиков определи като изключително тревожен факта, че опонентът му все още не е представил въпросния проект.

 

ЗДРАВНАТА КРИЗА

Румен Радев каза, че предприетите от служебното правителство мерки вече дават резултати и че България е в челните редици на спада на новозаразените с Covid, а децата също са се върнали на училище. Според Анастас Герджиков въвеждането на зеления сертификат е форма на принуда и каза, че последните 6 месеца са пропуснати за овладяване на пандемията.

 

ИНФЛАЦИЯ

Няма нужда да се спекулира с инфлацията, тъй като тя е рекордна във всички държави, каза Румен Радев. Служебното правителство направи най-голямата компенсация за цената на тока за бизнеса - 110 лева.

Според Анастас Герджиков кривата на цената на газа и енергията започва през януари и се е увеличила два до три пъти до септември. Герджиков каза, че можехме да получим необходимите средства за компенсация и по-рано, ако не беше забавен планът за възстановяване и устойчивост.

 

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

В сегмента бяха обсъдени три основни акцента - Русия, отношенията с Република Северна Македония и подготовката за нова вълна от бежанци.

Що се отнася до Русия, според Румен Радев Крим е руски, санкциите на ЕС срещу Москва не дават желания резултат и България трябва да търси прагматична външнополитическа позиция. Според Анастас Герджиков Крим е украински и санкциите трябва да се запазят.

И двамата са съгласни, че Република Северна Македония трябва стриктно да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство и че югозападната ни съседка не е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС в момента.

По отношение на бежанците според Радев България трябва да търси общоевропейски мерки за защита на външните граници на ЕС, а според Герджиков действията на служебното правителство преди няколко часа с твърдения за турска намеса в изборния процес у нас са разрушителни по тази тема.

По отношение на напрежението в Черно море Радев каза, че там трябва да се приложат мерки за деескалация и според Герджиков България трябва стриктно да изпълнява ангажиментите си като член на НАТО.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ НА ДВАМАТА КАНДИДАТИ

 

Анастас Герджиков:

„Благодаря на всички, които ни подкрепяха досега. Надявам се да ни подкрепят и занапред, за да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Искам да бъда президент на България, който да не засенчва Нова година на хората с мрачни речи, да не размахаме пръст, да не се сърдим на никого, за да видим българите усмихнати и щастливи”.

 

Румен Радев:

„От десетилетие в България парите купуват съвест. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни в годините, в които всички имаме шанс да имаме равен дял в избора на бъдещето на родината. Този ден е 21 ноември. Скъпи сънародници, излезте и гласувайте да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!“

Гледайте дебата тук: https://bntnews.bg/news/debatat-radev-gerjikov-akcenti-i-poslaniya-1175676news.html (на български).

Източник: БНТ