» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Президентският дебат Радев срещу Герджиков: Акценти и послания

19 November 2021 17:51, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 8 months ago, number of readings: 337
Румен Радев и Анастас Герджиков

Българската национална телевизия излъчи единствения дебат между кандидатите за президент на България Румен Радев и Анастас Герджиков. Кандидатите дискутираха час и половина за бъдещето на страната ни през следващите 5 години.

Те обсъдиха темите за политиката, коронавируса, цените у нас, зелената сделка, националната сигурност и как страната ни ще продължи да бъде представена на картата на Европа. Ето основните акценти от дискусията:

 

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Формирането на редовен кабинет

Румен Радев каза, че партиите, които ще се стремят към формиране на ново парламентарно мнозинство, трябва да го направят около ясни принципи и визии, а Анастас Герджиков каза, че и той защитава този подход за разлика от подхода на Радев „да разделя, а не обединява нацията ".

Радев отрече да стои зад партията на Кирил Петков и Асен Василев, като заяви, че не се занимава с политическо инженерство.

 

Промени в Конституцията

Румен Радев заяви, че има готов проект за промени в Конституцията и уточни, че той предвижда разширяване на гражданските права. Анастас Герджиков определи като изключително тревожен факта, че опонентът му все още не е представил въпросния проект.

 

ЗДРАВНАТА КРИЗА

Румен Радев каза, че предприетите от служебното правителство мерки вече дават резултати и че България е в челните редици на спада на новозаразените с Covid, а децата също са се върнали на училище. Според Анастас Герджиков въвеждането на зеления сертификат е форма на принуда и каза, че последните 6 месеца са пропуснати за овладяване на пандемията.

 

ИНФЛАЦИЯ

Няма нужда да се спекулира с инфлацията, тъй като тя е рекордна във всички държави, каза Румен Радев. Служебното правителство направи най-голямата компенсация за цената на тока за бизнеса - 110 лева.

Според Анастас Герджиков кривата на цената на газа и енергията започва през януари и се е увеличила два до три пъти до септември. Герджиков каза, че можехме да получим необходимите средства за компенсация и по-рано, ако не беше забавен планът за възстановяване и устойчивост.

 

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

В сегмента бяха обсъдени три основни акцента - Русия, отношенията с Република Северна Македония и подготовката за нова вълна от бежанци.

Що се отнася до Русия, според Румен Радев Крим е руски, санкциите на ЕС срещу Москва не дават желания резултат и България трябва да търси прагматична външнополитическа позиция. Според Анастас Герджиков Крим е украински и санкциите трябва да се запазят.

И двамата са съгласни, че Република Северна Македония трябва стриктно да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство и че югозападната ни съседка не е готова да започне преговори за присъединяване към ЕС в момента.

По отношение на бежанците според Радев България трябва да търси общоевропейски мерки за защита на външните граници на ЕС, а според Герджиков действията на служебното правителство преди няколко часа с твърдения за турска намеса в изборния процес у нас са разрушителни по тази тема.

По отношение на напрежението в Черно море Радев каза, че там трябва да се приложат мерки за деескалация и според Герджиков България трябва стриктно да изпълнява ангажиментите си като член на НАТО.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ НА ДВАМАТА КАНДИДАТИ

 

Анастас Герджиков:

„Благодаря на всички, които ни подкрепяха досега. Надявам се да ни подкрепят и занапред, за да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Искам да бъда президент на България, който да не засенчва Нова година на хората с мрачни речи, да не размахаме пръст, да не се сърдим на никого, за да видим българите усмихнати и щастливи”.

 

Румен Радев:

„От десетилетие в България парите купуват съвест. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни в годините, в които всички имаме шанс да имаме равен дял в избора на бъдещето на родината. Този ден е 21 ноември. Скъпи сънародници, излезте и гласувайте да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!“

Гледайте дебата тук: https://bntnews.bg/news/debatat-radev-gerjikov-akcenti-i-poslaniya-1175676news.html (на български).

Източник: БНТ