Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Човешка грешка е водещата версия за трагедията на АМ „Струма“, жертвите са 44

25 ноември 2021 12:34, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 151
Снимка от мястото на инцидента

Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на автомагистрала „Струма“. Това заяви на брифинг заместник главният прокурор Борислав Сарафов, на който бе съобщено и че жертвите са 44, а не 45.

Версията за терористичен акт е изключена.

Според оцелял от катастрофата на магистрала „Струма“ спасените са 8, а не 7. Това е разказал пред разследващите един от настанените в „Пирогов“ пострадали, който е помогнал на останалите оцелели да излязат от горящия автобус.

Оцелелият млад мъж е разказал това първо на лична среща с говорителя на главния прокурор Сийка Милева в „Пирогов“, след което е повторил разказа си пред разследващите. В болницата обаче има 7 настанени и затова тепърва ще се установява има ли осми оцелял, каквато информация имат и в македонски медии.

Освен младежа показания е дал и още един от ранените. Те дават еднопосочни показания, предстои да бъдат разпитани и другите.

По време на пресконференцията възникна още едно несъответствие – не 45, а 44 са жертвите на катастрофата – толкова са намерените обгорели тела и тепърва ще се проверява дали е имало някакво прекачване или слизане на пътуващи. Ще се сравняват списъците с останалите три автобуса, които също са пътували по този маршрут.

Основната версия, по която работят следователи и прокурори. Дотук е ясно, че водачът се е отклонил по пътя вдясно, нанизал се е на мантинелата, това е станало причина за искрите и след това последвалия пожар. Мантинелата е затворила и задната врата, което попречило на хората да излязат.

Освен човешка грешка разследващите проверяват и дали причина за фаталния инцидент не е пътят. По думите на Борислав Сарафов „на островното пространство на пътя не му е било там мястото“.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка на пътя, маркировката, мантинелите.

„Ако в хода на проверката се съберат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите от нея ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ще потърси наказателна отговорност на виновните длъжностни лица“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Отговорност ще се търси и на други длъжностни лица, ако се потвърди информацията от Скопие, че автобусът не е имал право да пътува в чужбина. Документация се чака да пристигне у нас идните дни.

Разследващите категорично изключиха причина за катастрофата да е взрив, както и да е имало терористичен акт.

„Взехме ацетонови обтривки от автобуса с оглед наличие на взривни вещества. Тези резултати, съпоставени с показанията на оцелелите свидетели, с показанията на свидетелите, които веднага са се отзовали, категорично отхвърляме тази версия – не става въпрос за терористичен акт“, заяви Сарафов.

Утре прокурори отиват в Скопие, където на място ще вземат ДНК материал от близките на загиналите, за да може бързо да се извърши идентифицирането и да бъдат върнати телата и погребани там. Те ще донесат и документите, свързани с автобуса.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС