Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Облекченията за местния бизнес остават до края на годината

25 ноември 2021 13:13, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 481
Sesiq

На редовната си сесия днес местният парламент в Сливен одобри актуализацията на бюджета на Общината. Предложението бе подкрепено с 25 гласа „за“. Като основен аргумент за това кметът Стефан Радев посочи по-високите от планираните за периода постъпили приходи, в резултат на повишената събираемост от местни данъци и такси. Като друга причина той посочи още финансовите излишъци и икономии от проекти на Общината. Респективно, в разходната част, най-голямото изменение според него, е свързано с отложен заем по проекта за патронажната грижа, който се планира да бъде върнат през следващата бюджетна година. Измененията касаят още разходи за ремонти и изграждане на видеонаблюдение в няколко малки населени места и др.

Общинският съвет одобри и внесените от кмета Стефан Радев поредни предложения, свързани с облекчителни мерки за местния бизнес и за пенсионерските клубове. Едното касае намаляване с 50 процента на наемите, включително, освобождаване от такса „тротоарно право“, заведенията за бързо обслужване, ресторанти, барове и кафе-сладкарници. Мерките за бизнеса ще важат до 31 декември 2021 г.

„Голяма част от заведенията, с които традиционно работим, са затруднени заради пандемията и наложените мерки, не генерират и приходи. В общ интерес е те да продължат да работят, да успеят да задържат своя персонал, респективно Общината да отчита приходи от дейността им в бъдеще“, посочи кметът Радев. От заплащане на наеми ще бъдат освободени и пенсионерските клубове за почти цялата настояща година, от 1 февруари до 31 декември, като най-уязвима група.

Подкрепа на днешната сесия получиха и двете допълнителни точки от дневния ред. Едната касае откриване на тръжна процедура за отдаване под наем на общински обект. Втората - намаляване с 50 процента на наемите на общински обекти, разположени на територията на училищата в община Сливен за периода от 1 октомври до 31 декември 2021 г.

Сред приетите точки бяха още бюджетната прогноза за периода 2022-2024 г., както и планът за действие на общинските концесии за периода 2021-2027 г.

Беше гласувано и предложението Община Сливен да участва в два европейски проекта, свързани с разширяване на обхвата на социалните услуги в града.

Двете точки, свързани със закупуване на нов ЕКГ апарат от ДКЦ-2 Сливен и ремонтни дейности със собствени средства в Дентален център-1 Сливен, също получиха необходимата подкрепа.

В рамките на заседанието местният парламент одобри и предложението за разширяване на общинската транспортна схема по линията Сливен-Сливенски минерални бани-Ковачите-Младово. В нея ще бъде включено и село Коньово.

Сред гласуваните точки от дневния ред попаднаха още обичайните разпоредителни сделки – решения за разпореждане с общинско имущество, прекратяване на съсобственост, съгласуване и одобряване на устройствени планове и отпускане на финансови помощи на граждани.

Обичайно, сесията се проведе в зала „Май“, при спазване на въведените противоепидемични мерки.

 

 

Снимки

Sesiq