Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Оранжевият свят: Парламентът казва не на насилието, основано на пола

25 ноември 2021 18:41, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 124
Европейски парламент

Европейският парламент осветява сградата си в Брюксел в оранжево на 25 ноември, за да отбележи Международния ден за премахване на насилието срещу жените

Парламентът отново отбелязва деня тази година като част от кампанията на ООН "Orange the World" за повишаване на осведомеността относно насилието срещу жени и момичета. Оранжевото се използва като символ на по-добро бъдеще, свободно от насилие и дискриминация.

Парламентът отбеляза деня и с дебат в пленарна зала, когато евродепутатите обсъдиха липсата на напредък в ратифицирането на Инстанбулската конвенция, международния договор за борба с насилието срещу жени и момичета, подписан от ЕС през 2017 г. Евродепутатите призоваха шестте страни от ЕС, които все още не са ратифицирали Конвенцията - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да го направят незабавно.

 

Насилието, основано на пола, остава проблем

Всяка трета жена в ЕС е преживяла физическо насилие и сексуално насилие от 15-годишна възраст. Всяка седмица около 50 жени губят живота си от домашно насилие от партньорите си.

Според ООН в световен мащаб 243 милиона жени и момичета са претърпели насилие през 2019 г., но само 40% съобщават за това.

Ситуацията се влоши по време на пандемията Covid-19, тъй като ограниченията за блокиране принудиха жените да останат вкъщи със своите насилници.

На 16 септември 2021 г. Парламентът призова Европейската комисия да направи онлайн и офлайн насилието, основано на пола, престъпление съгласно законодателството на ЕС.