» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Оранжевият свят: Парламентът казва не на насилието, основано на пола

25 November 2021 18:41, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 2 months ago, number of readings: 125
Европейски парламент

Европейският парламент осветява сградата си в Брюксел в оранжево на 25 ноември, за да отбележи Международния ден за премахване на насилието срещу жените

Парламентът отново отбелязва деня тази година като част от кампанията на ООН "Orange the World" за повишаване на осведомеността относно насилието срещу жени и момичета. Оранжевото се използва като символ на по-добро бъдеще, свободно от насилие и дискриминация.

Парламентът отбеляза деня и с дебат в пленарна зала, когато евродепутатите обсъдиха липсата на напредък в ратифицирането на Инстанбулската конвенция, международния договор за борба с насилието срещу жени и момичета, подписан от ЕС през 2017 г. Евродепутатите призоваха шестте страни от ЕС, които все още не са ратифицирали Конвенцията - България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия - да го направят незабавно.

 

Насилието, основано на пола, остава проблем

Всяка трета жена в ЕС е преживяла физическо насилие и сексуално насилие от 15-годишна възраст. Всяка седмица около 50 жени губят живота си от домашно насилие от партньорите си.

Според ООН в световен мащаб 243 милиона жени и момичета са претърпели насилие през 2019 г., но само 40% съобщават за това.

Ситуацията се влоши по време на пандемията Covid-19, тъй като ограниченията за блокиране принудиха жените да останат вкъщи със своите насилници.

На 16 септември 2021 г. Парламентът призова Европейската комисия да направи онлайн и офлайн насилието, основано на пола, престъпление съгласно законодателството на ЕС.