Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нарушения на човешките права от руски паравоенни групировки в Сомалия и Камерун

25 ноември 2021 20:08, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 86
Европейски парламент

В четвъртък парламентът прие три резолюции, оценяващи нарушенията на правата на човека, извършени от групата на Вагнер, зверствата в Сомалия и ситуацията в Камерун.

Нарушения на правата на човека от частни военни и охранителни компании, особено от групата на Вагнер

Евродепутатите осъждат най-категорично отвратителните престъпления, извършени от руската паравоенна организация „Групата Вагнер“ и свързаните с нея частни военни организации в различни конфликтни зони. Руската държава изглежда носи отговорност за финансирането, обучението, управлението и оперативното командване на тези паравоенни групировки, казват евродепутатите, като същевременно посочват, че дейността на групата Вагнер съответства на разпространението на влиянието на Русия в зоните на конфликт. Групата Вагнер и други ръководени от Русия изпълнители по сигурността трябва да се третират като прокси организации на руската държава, настояват евродепутатите.

В резолюцията се отбелязва, че групата на Вагнер присъства в много конфликти по света, особено в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република и Венецуела. Предвид техния опит в нарушенията, евродепутатите приветстват изявлението на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел относно предстоящото приемане на целенасочени санкции на ЕС срещу „съответни лица и образувания, свързани с групата на Вагнер“, както и физически и юридически лица, работещи с тях. Те призовават тези санкции да включват забрани за пътуване и замразяване на активи на оперативни работници на Вагнер.

Освен това резолюцията призовава всички страни, които използват услугите на Wagner Group и нейните филиали, особено Централноафриканската република, да прекратят всички връзки с групата и нейните служители. Той призовава Европейската комисия да гарантира, че средствата на ЕС не могат при никакви обстоятелства да бъдат използвани от страните бенефициери за финансиране на частни военни компании с толкова ужасни данни за правата на човека.

Текстът беше приет с 585 гласа „за“, 40 „против“ и 43 „въздържали се“. За повече подробности, пълната версия ще бъде достъпна тук: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html (25.11.2021)

 

Ситуацията в Сомалия

Парламентът изразява сериозната си загриженост относно влошаващата се хуманитарна криза в Сомалия. Евродепутатите осъждат всички нарушения и злоупотреби с правата на човека и безразборни атаки срещу цивилни, хуманитарни работници, журналисти, служители на изборите и Мисията на Африканския съюз в Сомалия (AMISOM) от терористични групи, по-специално Ал-Шабаб.

Резолюцията припомня, че трайна стабилност и мир в Сомалия могат да бъдат постигнати само чрез социално включване и добро управление. Поради това той призовава лидерите на страната да засилят усилията си за завършване на изборния процес в страната и приключване на провеждането на приобщаващи и достоверни избори за Долната камара на парламента преди края на тази година. Колкото по-дълго се отлага изборният процес, толкова повече ресурси ще бъдат отклонени от важни национални приоритети, като например реагиране на извънредни хуманитарни ситуации, посочват евродепутатите.

Сомалия е на прага на хуманитарна катастрофа, като около 5,9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ и над 2,7 милиона са изправени пред извънредни нива на продоволствена несигурност в цялата страна, отбелязват евродепутатите. Те призовават ЕС, неговите държави-членки и международни партньори спешно да увеличат хуманитарната помощ и да предоставят допълнителна помощ за реакцията на страната на COVID-19, по-специално чрез споделяне на ваксини и предоставяне на основни медицински консумативи.

Текстът беше приет с 625 гласа „за“, 6 „против“ и 55 „въздържал се“.

 

Положението с правата на човека в Камерун

Членовете на ЕП са дълбоко загрижени за ситуацията с правата на човека в Камерун. В резолюцията се отбелязва, че страната е изправена едновременно пред редица политически предизвикателства и предизвикателства за сигурността, включително заплахи от терористичната групировка Боко Харам в района на Далечния Север и вътрешен въоръжен сепаратистки бунт, който продължава почти пет години в англоговорящия северозапад и югозапад. региони. Последният конфликт между милиции и държавни органи досега уби хиляди хора, стана свидетел на отвратителни злоупотреби и доведе до пълна хуманитарна криза в англоезичните региони на Камерун.

Парламентът настоятелно призовава както правителството на Камерун, така и политическите и военни лидери на сепаратистки групи да се споразумеят за хуманитарно прекратяване на огъня и насърчава страните в конфликта да се споразумеят за мерки за изграждане на доверие, като освобождаване на политически затворници без насилие и премахване на бойкотите в училищата. Евродепутатите призовават правителството на президента Пол Бия и англоезичните сепаратисти незабавно да възобновят мирните преговори, като същевременно молят международната общност, особено Африканския съюз, държавите от Централна Африка и ЕС, да помогнат за улесняване на диалога, като предлагат да поемат посредническа роля.

Резолюцията също така призовава камерунските власти да спрат да съдят хора пред военни трибунали, по-специално цивилни, като предопределят резултатите и налагат смъртно наказание, което е незаконно според международното право за правата на човека. Депутатите напомнят на Камерун, че трябва да отстояват правото на всички граждани на справедлив процес пред независими съдилища и припомнят, че военните съдилища не трябва да имат юрисдикция над цивилното население.

Текстът беше приет с 614 гласа „за“, 32 „против“ и 40 „въздържал се“. За повече подробности, пълната версия ще бъде достъпна тук: https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html (25.11.2021)

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net