Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Помощ от ЕС за търсене на работа на стойност 1,2 милиона евро за 300 уволнени работници в Испания

25 ноември 2021 21:13, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 80
Европейски парламент

Помощ от ЕС за търсене на работа на стойност 1,2 милиона евро за 300 уволнени работници в Испания

 

Над 300 метални работници в региона на баските в Испания, които загубиха работата си поради пандемията от COVID-19, ще получат 1,2 милиона евро помощ от ЕС.

В четвъртък евродепутатите одобриха искането на Испания за подкрепа от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията за разселени работници (ЕФПГ), като признаха, че „пандемията COVID-19, строгите мерки за блокиране, приложени през второто тримесечие на 2020 г. в Испания и последвалия недостиг на доставки и суровините са се отразили неблагоприятно върху металния сектор в страната”.

Парламентът отбелязва, че заявлението за финансиране се отнася общо до 491 разселени работници, чиято дейност е преустановена, и че Испания очаква, че от общия брой допустими бенефициенти 300 ще участват в мерките. Подкрепата ще варира от кариерно ориентиране и персонализирана подкрепа при търсене на работа, до придобиване на нови или допълнителни умения, професионално обучение и обучение на работното място, както и подкрепа и финансиране за започване на бизнес.

Общата прогнозна стойност на мерките за подкрепа е 1,4 милиона евро, от които ЕФПГ ще допринесе с 85% (1,2 милиона евро). Баската публична служба по заетостта (Lanbide) ще покрие останалата сума.

Докладът на докладчика Eider Gardiazabal (S&D, Испания), който препоръчва на Парламента да одобри помощта, беше приет с 662 гласа, 30 против и 3 въздържали се.

 

Заден план

Съгласно новия регламент за ЕФПГ за 2021-2027 г., фондът ще продължи да подпомага работниците и самостоятелно заетите лица, чиято дейност е спряна. Новите правила позволяват подкрепата да се предоставя на повече хора, засегнати от преструктурирането на работните им места или сектора: всички видове неочаквани големи събития за преструктуриране са допустими за подкрепа, включително икономическите ефекти от кризата COVID-19, както и по-големите икономически тенденции като декарбонизация и автоматизация. Държавите-членки могат да кандидатстват за финансиране от ЕС, когато най-малко 200 работници загубят работата си в рамките на определен референтен период.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net