Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изпълнителен директор на BioNTech: Мисля, че ще имаме нужда от адаптирана ваксина срещу COVID-19 заради Omicron

03 декември 2021 21:25, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 200
Угур Шахин

Германската биотехнологична компания BioNTech трябва да може да адаптира своята ваксина срещу коронавирус относително бързо в отговор на варианта на Omicron, каза нейният главен изпълнителен директор Угур Шахин, добавяйки, че въпреки мутациите, ваксините трябва да продължат да защитават хората от сериозни заболявания.

BioNTech и Pfizer Inc. създадоха заедно една от първите ваксини срещу Covid-19, с повече от 2 милиарда дози, които вече са достъпни за хората по целия свят.

Въпреки това, има опасения, че ваксините може да не работят толкова добре срещу варианта Omicron, който се появи миналия месец.

„Тази опция може да е в състояние да зарази ваксинираните хора. Въпреки това, ние очакваме, че заразените хора, които са били ваксинирани, все още могат да бъдат защитени срещу сериозни заболявания“, каза Шахин в интервю за петъчната конференция „Ройтерс Некст“.

Главният изпълнителен директор на BioNTech, чиято работа до появата на коронавируса Covid-19 през 2020 г. беше фокусирана върху рака, каза, че новият вариант е дошъл по-рано от очакваното.

„Този ​​силно мутантен коронавирус дойде по-рано, отколкото очаквах. Очаквах го някъде следващата година, но вече е при нас.“

Угур Шахин каза също, че мутациите във вируса означават, че е по-вероятно годишните ваксинации да станат норма, какъвто е случаят със сезонните ваксини срещу грип, и че ще е необходима нова ваксина срещу Covid-19, въпреки че все още не е ясно кога.

"Вярвам по принцип в един момент, че ще имаме нужда от нова ваксина срещу тази нова опция. Въпросът е колко спешно трябва да има такава ваксина", каза Шахин.

Много остава неизвестно за варианта на Omicron, който беше открит за първи път в Южна Африка миналия месец и вече беше открит в поне още две дузини страни, точно когато части от Европа се борят с нова вълна от инфекции на Delta.

„Очакваме, че тази опция може да е в състояние да зарази ваксинираните хора и този вариант най-вероятно ще може да зарази хора с висока експозиция. Това е едно от нещата, които стават по-ясни сега. Не е ясно обаче дали този вариант би могъл водят до по-тежко заболяване", каза Шахин.

Запитан колко заразен може да бъде вариантът на Omicron, Ozlem Tureci, главен медицински директор на BioNTech и съосновател на компанията, каза:

„Това е нещо, което трябва да научим с течение на времето и да имаме предвид с течение на времето ежедневен, седмичен хоризонт и експертите следят това внимателно.“/БНР

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: bloomberg.com