Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев прие делегация от Тараклия

09 декември 2021 14:47, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 492
Delegaciq

Делегация от град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, прие днес кметът Стефан Радев. Делегацията беше водена от кмета на града Георгий Попов.

„За нас е удоволствие да ви посрещнем в нашия град. Надявам се да останете с добри впечатления и нашата среща да роди нови идеи и общи инициатива между двата града, свързани от българския дух, общата ни култура и идентичност“, заяви в приветствието си към гостите сливенският градоначалник. В град Твърдица преобладаващото население е българско – наследници на българите, преселили се от нашите земи преди повече от 200 години.

В рамките на опознавателната среща бе засегната темата за Ковид пандемията и последиците от нея по отношение на различните отрасли на страните. Бяха обсъдени възможности за насърчаване на взаимоотношенията между Сливен и Твърдица в социалната и културната сфера. От сливенския кмет бе потърсено съдействие по въпрос, свързан с предстоящото райониране в Молдова, което според гостите, ще предизвика заличаване на българската идентичност през следващите години. В тази връзка те споделиха, че търсят подкрепа от всички български институции.

В срещата участваха още координаторът на бесарабските преселници в Република Молдова Николай Плагов, един от зам.- председателите на Общински съвет-Сливен Веселина Тонева, председателят на Постоянна комисия по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи Иван Данчев и агрофермери от Твърдица.

В края на разговора, в знак на уважение, кметът Стефан Радев подари на гостите медна икона на Свети Димитър – закрилник на Сливен, цветен албум със знакови за града ни места и календар с действащите църкви в община Сливен.

Договорът за побратимяване между Сливен и Тараклия е подписан на 29 юни 2012 година в град Тараклия, Република Молдова. Населението на град Тараклия е около 15 000 души, като 78 % от тях са българи. Преобладаващо българско (над 65 %) е населението и в Тараклийски район, а в редица населени места като град Твардица, селата Кайраклия, Валя Пержей и др., българите са над 90 % от жителите.

 

 

Снимки

DelegaciqDelegaciq