Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Инфографика: как се избира председателят на Европейския парламент

14 януари 2022 11:03, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 94
Запознайте се с процедурата за избор на председател на Европейския парламент

С преминаването на Европейския парламент към втората половина на мандата от 2019 до 2024 г. депутатите ще изберат нов председател на институцията.

На 18 януари депутатите ще изберат кой да бъде следващият председател на Парламента. Преди това, на 17 януари, те ще отдадат почит на предишния председател Давид Сасоли, който почина на 11 януари.

Кандидатите за поста на председател могат да бъдат номинирани от политическа група или от група от поне 36 евродепутати. Възможни са до четири гласувания, като при последното остават да се състезават двамата кандидати с най-много гласове при третото гласуване. За да получи поста, даден кандидат се нуждае от мнозинство от подадените гласове, като невалидните и празните бюлетини не се броят.

Председателят на Парламента направлява неговата дейност, отговаря за реда и представлява институцията в отношенията с други органи. Председателят може да прехвърли част от функциите си на 14-те заместник-председатели, които също се избират по време на първата пленарна сесия.

Мандатът на председателя е двe години и половина. Даден депутат може да бъде избиран на поста повече от веднъж.