Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът се разбра с "Възраждане" за работна група, която да реши бъдещето на COVID сертификата

14 януари 2022 20:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 115
Министерски съвет

Зам.-председателите на партия "Възраждане" Цончо Ганев и Петър Петров, заедно с инфекциониста Атанас Мангъров, са се срещнали днес в Министерски съвет с премиера Кирил Петков. Това означава, че карантината на Петков като контактен на инфектирания с COVID-19 председател на Народното събрание Никола Минчев би следвало да е прекратена след отрицателен PCR тест и позволение от директора на Столичната регионална здравна инспекция, каквито са новите правила на здравните власти. Петков пое ангажимент да се разговаря с представители на "Възраждане" на 12 януари, когато организиран от формацията протест пред Народното събрание поиска отпадане на COVID сертификата като средство за посещение на редица събития и мерките срещу разпространението на вируса като цяло.

"Срещата при премиера Кирил Петков премина конструктивно. Основното е, че поискахме моментално отпадане на зелените сертификати, което обаче на този етап ни беше отказано", каза Ганев.

След срещата Ганев съобщи още, че до сряда трябва да се сформира работна група под егидата на премиера, в която да участват експерти, част от които подкрепят мярката за въвеждането на COVID сертификатите, а останалите - не. Сред опозиционерите е работещият в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров, който от началото на епидемията демонстрира позиции против противоепидемичните мерки, ваксинацията срещу COVID-19, а също така в медийните си изяви неглижира опасността от боледуване, като дори призовава за т. нар. "стаден имунитет", при който би следвало 70% от обществото да се е срещало с вируса. Работната група има срок до 2 февруари да даде предписания как да се процедира с изискванията за сертификат занапред и да подготви доклад до премиера.

"Надявам се тогава да се приложи като начало това, което ние изискахме от министър-председателя, а именно да бъде отменено безумието децата ни в училище да се тестват. Стотици, да не кажа хиляди деца, да не посещават училище в момента, защото не са допускани поради това, че отказват да се тестват или да носят маски", заяви Ганев. Било е отправено искане отмяната да е от днес, но Петков е отказал.

Ганев добави, че ако правителството продължава със своята неотстъпчивост, "протестът, който беше онзи ден, ще бъде в много малък вариант от това, което предстои".

Източник: Дневник.бг
Снимка: Пресцентър Министерски съвет