Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Деца на възраст 12-18 години от страните от "червената зона" ще влизат в България само с PCR тест от 19 януари

15 януари 2022 10:59, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 360
Летище

От сряда, 19 януари, деца на възраст от 12 до 18 години, пристигащи от страна в червената зона, ще бъдат приемани в България при представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Това трябва да бъде удостоверено с валиден цифров сертификат на ЕС за изследване на Covid или еквивалентен документ. Това разпореди министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със заповед от днес.

Ако не представят такъв документ, децата от 12 до 18 години се поставят под 10-дневна карантина. Може да бъде прекратено, ако лицето направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането в страната.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че досега децата от 12 до 18 години, както и възрастните, пристигащи от страни от „червената зона“, при влизане в България трябваше да представят отрицателен резултат от теста, заедно с документ за ваксинация или заболяване.

Документ за Covid-19 не се изисква за деца под 12-годишна възраст, независимо от района, от който идват.

Списъкът на държавите по цветови зони също е актуализиран и ще влезе в сила на 19 януари. „Червената зона“ включва Австрия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Бахрейн, Ливан и Гвиана.

Източник: БНР