» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Деца на възраст 12-18 години от страните от "червената зона" ще влизат в България само с PCR тест от 19 януари

15 January 2022 10:59, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 8 months ago, number of readings: 317
Летище

От сряда, 19 януари, деца на възраст от 12 до 18 години, пристигащи от страна в червената зона, ще бъдат приемани в България при представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната. Това трябва да бъде удостоверено с валиден цифров сертификат на ЕС за изследване на Covid или еквивалентен документ. Това разпореди министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със заповед от днес.

Ако не представят такъв документ, децата от 12 до 18 години се поставят под 10-дневна карантина. Може да бъде прекратено, ако лицето направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането в страната.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че досега децата от 12 до 18 години, както и възрастните, пристигащи от страни от „червената зона“, при влизане в България трябваше да представят отрицателен резултат от теста, заедно с документ за ваксинация или заболяване.

Документ за Covid-19 не се изисква за деца под 12-годишна възраст, независимо от района, от който идват.

Списъкът на държавите по цветови зони също е актуализиран и ще влезе в сила на 19 януари. „Червената зона“ включва Австрия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Бахрейн, Ливан и Гвиана.

Източник: БНР