Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В армията работят около 4200 пенсионери

15 януари 2022 11:30, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 94
Министерство на отбраната

Около 4200 военни и цивилни пенсионери работят в цивилното и военното ръководство и в Българската армия. Това става ясно от писмен отговор на министъра на отбраната Стефан Янев на въпрос на депутата Мартин Димитров. Депутатът задава този въпрос заради заявеното намерение в началото на мандата на „Продължаваме Промяната“ за административна реформа чрез съкращаване на администрация.

Мнозинството от работещите са навършили пенсионна възраст преди пет или повече от пет години. Те са около 3500, става ясно от отговора на въпроса. Повече цивилни служители предпочитат да останат на работа в армията и администрацията и след пенсиониране. В армията има около 2600 работещи цивилни пенсионери, а в администрацията - 186. Докато работещите след пенсия военни са едва 1398.

Статистиката не дава разбивка какъв тип договори имат работещите в МО и армията пенсионери. Но от отделен отговор за работещите пенсионирани в дружествата към Министерството става ясно, че пенсионираните могат да бъдат наемани на трудов договор, граждански или договор за контрол. На този принцип в подчинените на Министерството търговски дружества работят 993-ма пенсионирани. Мнозинството от тях - 980, са били наети по трудово правоотношение.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС