» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ГЕРБ – Сливен отдаде почит към загиналите за Освобождението на града

17 January 2022 13:22, Valya Mareva
Emission of: GERB Sliven 2 years ago, number of readings: 909
----

Днес се навършват 144 години от Освобождението на Сливен от османско иго.

Заради усложняващата се епидемиологична обстановка, не се проведе традиционният ритуал - поклонение, в който през годините всеки от нас имаше възможност да отдаде своите почит и преклонение пред героите, загинали за това днес ние да сме свободни.

Общински съветници от ГЕРБ и областният координатор на МГЕРБ Андрей Карапетков поднесоха цветя в знак на преклонение пред паметника на площад "17 януари" по повод днешния ден. Цветя бяха поднесени и от името на народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова.

„17 януари е паметна ден за Сливен и неговите граждани. Днес с благодарност си спомняме за всички онези, дали живота си за свободата на нашия град. За да сме достойни наследници на предците си - на възрожденците, революционерите и всички борци за свобода на отечеството ни, сме длъжни да носим винаги в себе си историята на своя народ, да знаем и да разказваме за тежките дни, оставили дълбока следа в историята ни”, каза Керанка Стамова, общински съветник и областен организационен секретар на ГЕРБ-Сливен.

На 4-ти януари 1878 г. по стар стил /17 януари по новия календар/ в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от сливналията Коста Карадимитров и се установяват в Клуцохор. На това място през 1878 г. местното население е посрещнало с хоругви, цветя, хляб и сол руските военни части. Посрещането е било организирано по настояване на първия сливенски митрополит Серафим, който е и първия кмет на града. Своят принос за Освобождението са дали 185 опълченци, родени или живели в Сливен, известни войводи, редица доброволци. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов. Сред тези които тогава са носели тържествено християнските хоругви е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите: „…Пристъпете със смели стъпки в нашия град. Неговото население, изморено от тежките страдания, със сълзи на очи ви очаква, с разтворени обятия. Утешете го със своето присъствие. Излекувайте неговите свежи и още димящи рани с целителният балсам на разумната свобода и правосъдие”.

Дълбок поклон пред тези, които дадоха живота си, за да бъдем свободни днес.

Photos

----------------