Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Препоръки за подобряване на жилищните условия на уязвими групи в Сливен

20 януари 2022 14:22, Жулиета Николова (РЦИР)
Излъчване: РЦИР преди 2 години, брой четения: 971
proekt

Правото на достъп до жилище е основно човешко право, което следва да бъде гарантирано от всяка държава законодателно и стратегически в политиките и програмите, които изпълнява. България няма приета дългосрочна Национална жилищна стратегия, въпреки че проект за такава бе разработен през 2017 г.

Възможностите, които се предлагат у нас на хора, нуждаещи се от жилище са силно ограничени и в повечето случаи - временни. Липсват устойчиви механизми за подпомагане като напр. достъпни жилищни заеми за лица, непокриващи изискванията на търговските банки; подкрепа от жилищни социални работници (или жилищни медиатори); субсидиране на жилищни наеми и др. Социалната жилищна политика трябва да има национално измерение и рамка, в която общините и други институции и организации да осигуряват достъпни жилища за уязвимите домакинства с ниски доходи, които не могат да си позволят пазарно настаняване.

Препоръките са направени на база изследвания на съществуващите общински политики и практики за подобряване на жилищните условия на уязвими групи в община Търговище и община Сливен въз основа, на които бяха изготвени препоръки за подобряване на жилищните политики и актуализиране на програмни и нормативни документи свързани с тях на местно и национално равнище.

Кампанията е част от проекта „Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество“, чиято цел е да допринесе за разработване на дългосрочни, отговарящи на нуждите, общински и национални жилищни политики, които да осигурят адекватни и сигурни жилища и среда за обитаване на ромите. Научете повече тук: https://hfh.bg/bg/research-based-policy-development/

Хабитат България изпълнява проекта с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България 2014 – 2021 г.