Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Необитаемите жилища, ресурс за справяне с жилищните нужди на уязвимите групи

03 февруари 2022 12:19, Жулиета Николова (РЦИР)
Излъчване: РЦИР преди 2 години, брой четения: 965
proekt

През последното десетилетие все по-голяма част от българските жилища се превръщат в необитавани. В същото време наличният общински фонд е недостатъчен да покрие жилищните нужди на уязвимите групи от обществото. Необитаваните жилища са неизползван ресурс, който може да реши проблема с този недостиг.

В редица европейски страни има работещи модели за използване на необитаваните жилища чрез въвеждане на механизми за посредничество между наемателите и наемодателите през социални наемни агенции. Тези агенции гарантират интересите и на двете страни – от една страна контролират отговорното ползване на имота, от друга страна – предоставят възможност на нуждаещите се да ползват жилище срещу достъпен за тях наем. Разликата между пазарната и социалната наемна цена се поема от държавата.

По подобен модел може да се използват необитаваните жилища и в случай че общината стане техен собственик и ги стопанисва като социални жилища. Закупуването на готово жилище е по-евтино и бързо от проектиране и построяване на нови общински жилища.

Потенциални потребители на тези услуги са не само представители на маргиналните и традиционно бедни групи, но и представителите на средната класа и особено младите лица и семейства.

Препоръките са направени на база изследвания на съществуващите общински политики и практики за подобряване на жилищните условия на уязвими групи в община Търговище и община Сливен, въз основа на които бяха изготвени препоръки за подобряване на жилищните политики и актуализиране на програмни и нормативни документи свързани с тях на местно и национално равнище.

Кампанията е част от проекта „Изследване и аргументи за нови жилищни политики в полза на цялото общество“, чиято цел е да допринесе за разработване на дългосрочни, отговарящи на нуждите общински и национални жилищни политики, които да осигурят адекватни и сигурни жилища и среда за обитаване на ромите. Научете повече тук: https://hfh.bg/bg/research-based-policy-development/

Хабитат България изпълнява проекта с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансов механизъм на ЕИП и Норвежки финансов механизъм в България 2014 – 2021 г.