Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първа копка на реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води в гр. Сливен

24 февруари 2022 08:41, ВиК - Сливен
Излъчване: ВиК-Сливен преди 2 години, брой четения: 696
"ВиК-Сливен" ООД

На 23.02.2022г. в рамките на проект „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД“ официално бе даден старт на „Реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ - Сливен на Агломерация Сливен.“

 

Тя включва : Изготвяне на инвестиционен проект във фаза Идеен проект и Технически проект; процеса по получаване на становища и разрешения и изпълнението на строително – монтажните работи.

„Реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ - Сливен на Агломерация Сливен“ е на обща стойност над 10 мил. лв. В резултат на работата ще бъде изградена сграда за обработка на утайки; ще бъдат доставени и монтирани на 2 бр. механични сгъстители за излишна активна утайка (ИАУ), 3 бр. центрофуги за обезводняване на анаеробно стабилизирана утайка, 2 бр. инсталации за приготвяне и дозиране на полиелектролит, помпи и шекове за транспорт на утайки.

Ще бъде реконструиран утайкоуплътнителя, а за стабилизираната утайка ще се изгради силоз. Ще бъде доставен и монтиран нов ко-генератор.

В дейностите по реконструкцията на ПСОВ се включва и изграждането на нови и рехабилитация на съществуващи площадкови пътища и комуникации към съоръженията, в т.ч. нова ограда - 1360 м. и реконструкция на довеждащ път до ПСОВ – Сливен с дължина 800 м. и ширина 6 м. Част от обекта е и изграждане на соларна изсушителна инсталация за обезводнената утайка.

 

В присъствието на областният управител на Сливен, председателя на ОС Сливен Димитър Митев и представители на община Сливен управителят на „Водоснабдяване и Канализация - Сливен“ ООД“ инж. Севдалин Рашев изтъкна важността относно изграждането на сграда за обработване на утайки, като поясни, че се работи по подготовката по строителството, за да се обработват отпадъчните води и да бъдат стабилизирани в силоза, а след това напълно оползотворени.

Смисълът на проекта, посочи инж. Рашев, е достигане и осигуряване на по-чиста и по-безопасна околна среда за гражданите на територията на гр. Сливен, както и изпълнение на Директивата, която изисква 99.99% отвеждане на отпадъчните води и пълно използване на утайките.

Пожела успех на строителите и изрази благодарност за цялата подкрепа и гладкото протичане на съвместната работа по проекта.

 

Областния управител на област Сливен Веселин Вълчев, изтъкна важността на управлението на процесите, свързани с опазването на околната среда и качеството на живот, в това пълно с предизвикателства време. Г-н Вълчев изказа и надежда, свързана с това, че ако успее да се стигне до европейските стандарти, регион Сливен ще стане отново интересен със земеделската си продукция и туризма си.

 

Проектът: „Доизграждане и рeхабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД“ е най-мащабният досега за дружеството, а очакваните резултати крайно необходими за региона. Проектът стартира в края на 2020 г. и ще приключи през февруари 2023 г.

Той е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 и съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионен фонд.