Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Съветът за намаляване риска от бедствия в Сливен проведе заседание

24 март 2022 12:21, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 412
Subranie

Заседание на Съвета за намаляване риска от бедствия се проведе в Община Сливен. В него участваха кметът Стефан Радев, който е и председател на Съвета, представители на Регионална дирекция и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, РУ „Полиция“, ОД на МВР Сливен, Център за спешна медицинска помощ, ВиК-Сливен, Регионална здравна инспекция Сливен, зам.-кметове, главен архитект и експерти от Общината.

Отчет за изпълнение на Програмата за намаляване риска от бедствия бе сред точките, включени в дневния ред на заседанието.

„Нашата Програма за намаляване риска от бедствия се приема като образец в страната. Факт е, че много общини вече проявяват интерес и искат да взаимстват от нея. Тук целта ни е да изпълним на практика всички заложени дейности и предписания“, посочи кметът Радев. Той използва случая и поздрави екипа от представители на всички институции, които реагират и са ангажирани с превантивните дейности и своевременната и адекватна реакция при овладяване на кризисни ситуации на територията на общината.

„Предвид обстоятелството, че програмата е с дълъг период на изпълнение – 2019 до 2030 г., смятам, че се придържаме към заложените в нея дейности в много висока степен и в срок“, отчете по време на заседанието секретаря на Съвета инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“.

Сред точките от дневния ред беше преглед на състоянието на защитата при бедствия на територията на общината за 2021 г. и приемане на годишния доклад. По тази точка инж. Кънева визира, че защитата е насочена в две направления – превенция и реакция. По думите й превенцията касае обекти, чиито фокус е намаляване риска от бедствия. По отношение на второто направление – реакцията, инж. Кънева отчете 44 обекта в 15 населени места на територията на общината, за които са изразходвани средства на обща стойност близо 970 хил. лв. от които 307 хил. лв. са от републикански бюджет и над 650 хил. лв. от общинския бюджет. Изпълняваните и приключили в срок мероприятия по тези обекти, са с характер на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи с цел ликвидиране възникналите в резултат на природни стихии и аварийни ситуации опасности и съответно намаляване риска от бедствия. Дейностите са включвали още възстановителни и спасителни неотложни работи по елементи от социалната инфраструктура и тази от образователното и културно ни наследство в общината, отводнителни и укрепителни мероприятия, осигуряване нормална проводимост на реки и дерета в урбанизираната им територия. Кънева заключи, че общата стойност на средствата през отчетния период възлиза на близо 2 млн. и 700 хил. лв., осигурени от общински и републикански бюджет, ОП „Околна среда“ и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В доклада се посочва, че за отчетния период при оперативен дежурен по община са постъпили и обработени по компетентност над 4 400 сигнала от граждани, ведомства и институции. Около 1 200 са с характер на критични ситуации в резултат на природна стихия или аварийни ситуации. Тези данни подпомагат анализите, планирането и мерките по намаляване риска и прилагане на бързи мерки по недопускане непредсказуеми инциденти.

В хода на заседанието стана ясно, че Община Сливен планира да бъдат изпълнени мероприятия на обекти от територията на града и част от населените места, свързани с отводняване, укрепване, извършване на предпроектно проучване, обследване и пр. Затова в дневния ред на заседанието беше разгледан списък с конкретни обекти, който получи одобрение от състава на съвета и ще бъде изпратен до областния съвет за разглеждане и одобрение за финансиране. Заедно със списъка, на областния управител ще бъде изпратен и докладът за състоянието на защитата през 2021 г, което е изискване по Закона за защита при бедствия.