» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Ръководството на областна администрация гостува на традиционния обичай зарязване

15 February 2011 10:46,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1184
снимка

На 14 февруари 2011 г. ръководството на областна администрация гостува на традиционния обичай зарязване.

Ритуалът се състоя в лозята, собственост на винарска изба „Едоардо Миролио" в с. Еленово, община Нова Загора, а повод е настоящия празник Трифон Зарезан познат ни като Ден на лозарите и градинарите. Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, народните представители от ПП ГЕРБ г-жа Десислава Танева и г-н Деян Червенкондев, кметът и заместник кметовете на община Нова Загора.

„Ние сме за експеримента и добрите неща за България” с тези думи домакините посрещнаха гостите си днес.

Министърът, народните представители и областният управител заразяха лозови насаждения от сорта „Букет”. Този сорт е насаден преди две години и тази година се очаква една добра реколта.

След церемонията по зарязване гостите, разгледаха винарската изба, направената беседа за производствения процес и дегустираните различни вина, произведени от фирмата доказаха на всички, че и в нашия регион има място за добър бизнес. От траките до днес, основният поминък в района е отглеждането на грозде и производството на вино. Не един античен автор е възпял тракийското вино, рецептите за което се предават от баща на син, поколения наред.

В този регион има насадени 16 сорта грозде. Тепърва в България предстои да се разбере, кои са най – добрите условия за отглеждане на лозя. Необходимо е да се помогне на местните производители, защото те чрез селектиране на лозята си, имат вече собствени сортове и собствени марки вина.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че „Всеки със своите възможности и в своя ресор трябва да работи за повишаване нивото на марката на българските вина. Виното е особено перспективна част от българската икономика, защото е свързано с традициите ни и с развитието и на други отрасли. По тези земи, където продължаваме да откриваме следите на траките, можем да кажем, че е измислено виното и за първи път е влязло в празненствата и ритуалите, в културата на потребление. Ако разглеждаме нещата комплексно – хубаво вино с хубаво преживяване е ключът към успеха на този отрасъл", категоричен бе Трайков.

По-рано днес министър Трайков посети Карановската могила и разгледа колесницата на тракийски аристократ в „Източната могила" край Нова Загора – част от двудневната му обиколка из паметници на тракийското културно-историческо наследство. Министърът се срещна също с кмета на Нова Загора Николай Грозев и с представители на бизнеса от региона.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка