Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на областна администрация гостува на традиционния обичай зарязване

15 февруари 2011 10:46,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1220
снимка

На 14 февруари 2011 г. ръководството на областна администрация гостува на традиционния обичай зарязване.

Ритуалът се състоя в лозята, собственост на винарска изба „Едоардо Миролио" в с. Еленово, община Нова Загора, а повод е настоящия празник Трифон Зарезан познат ни като Ден на лозарите и градинарите. Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, народните представители от ПП ГЕРБ г-жа Десислава Танева и г-н Деян Червенкондев, кметът и заместник кметовете на община Нова Загора.

„Ние сме за експеримента и добрите неща за България” с тези думи домакините посрещнаха гостите си днес.

Министърът, народните представители и областният управител заразяха лозови насаждения от сорта „Букет”. Този сорт е насаден преди две години и тази година се очаква една добра реколта.

След церемонията по зарязване гостите, разгледаха винарската изба, направената беседа за производствения процес и дегустираните различни вина, произведени от фирмата доказаха на всички, че и в нашия регион има място за добър бизнес. От траките до днес, основният поминък в района е отглеждането на грозде и производството на вино. Не един античен автор е възпял тракийското вино, рецептите за което се предават от баща на син, поколения наред.

В този регион има насадени 16 сорта грозде. Тепърва в България предстои да се разбере, кои са най – добрите условия за отглеждане на лозя. Необходимо е да се помогне на местните производители, защото те чрез селектиране на лозята си, имат вече собствени сортове и собствени марки вина.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че „Всеки със своите възможности и в своя ресор трябва да работи за повишаване нивото на марката на българските вина. Виното е особено перспективна част от българската икономика, защото е свързано с традициите ни и с развитието и на други отрасли. По тези земи, където продължаваме да откриваме следите на траките, можем да кажем, че е измислено виното и за първи път е влязло в празненствата и ритуалите, в културата на потребление. Ако разглеждаме нещата комплексно – хубаво вино с хубаво преживяване е ключът към успеха на този отрасъл", категоричен бе Трайков.

По-рано днес министър Трайков посети Карановската могила и разгледа колесницата на тракийски аристократ в „Източната могила" край Нова Загора – част от двудневната му обиколка из паметници на тракийското културно-историческо наследство. Министърът се срещна също с кмета на Нова Загора Николай Грозев и с представители на бизнеса от региона.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка