Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местният парламент гласува бюджета за 2022 г. и промяна в няколко общински наредби

07 април 2022 11:24, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 2 години, брой четения: 354
Sesiq

Бюджетът на община Сливен за 2022 г. беше приет на днешното заседание на местния парламент. Планираните приходи са в размер на 153 932 060 лв., като увеличението спрямо 2021 г. е с 15,9 на сто. Капиталовите разходи са за над 35 млн. лв.

Кметът Стефан Радев подчерта, че бюджетът е рекорден заради кризисните условия в момента и растящата инфлация и осигурява дейността на всички системи и функции в Общината. Предвидени са инвестиции в инфраструктурата с изграждане на две кръгови кръстовища, на физкултурни салони, строителство на нова улица, паркови алеи, ремонти на улици, разширение на училище. Заложени са средства за поддръжка на осветлението, чистотата, озеленяването и др.

„Сериозната промяна спрямо миналата година е отпадането на таксата за детските градини, които минават на държавно-делегирано финансиране. Пред бюджета има много рискове тази година. Силно се надявам напрежението в Украйна да приключи бързо и да постави началото на нова финансова стабилизация. Тази несигурност, която има, ежедневното покачване на цените, поставят под риск събирането на приходите и извършването на разходите“, каза кметът Стефан Радев.

Общинският съвет гласува и изменения в няколко общински наредби. Едната касае условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища, а втората - за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. След постъпили искания от директорите на няколко общински структури бяха актуализирани цените на предлагани от тях такси и услуги. Беше гласувано и изменение на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на град Сливен, с които се регламентира предоставяне на нови гробни места само на територията на Нови гробища и в кв. „Речица“ до изчерпване на капацитета на гробището там.

По предложение на „Пътнически превози“-Сливен беше гласувана нова тарифа за превоз на пътници заради растящите цени на горивата и други консумативи.

Приеха се отчетите на Програмите за опазване на околната среда и за управление на отпадъците на територията на община Сливен за 2021 г. Утвърден беше годишният отчет за дейността и годишната приходно-разходна план-сметка на Общински фонд „Култура“ за 2021 г. и Програмата за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2022 година. Прие се Програмата за работата на местния парламент през второто тримесечие на 2022 г. Съветниците гласуваха и обявяване на конкурс за избор на управители на „Пътнически превози” ЕООД и на „Общинска охрана и СОТ-Сливен” ЕООД.

Гласувани бяха още предложения за разпореждане с общинска собственост – одобрение и изготвяне на подробни устройствени планове, тръжни процедури и др.