Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Анкетират 132 домакинства в област Сливен за използването на интернет

08 април 2022 10:29,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 302
технологии

От април до юни в област Сливен ще бъде проведено статистическо изследване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата и от лицата през 2022 година. Анкетьори от отдел „Статистически изследвания - Сливен“ ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро - Югоизток.

В област Сливен ще бъдат анкетирани 132 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. В област Сливен изследването ще се проведе в градовете: Сливен, Нова Загора, Кермен, Шивачево, както и в селата: Желю войвода, Чинтулово, Стара река, Любенова махала, Радево, Кипилово. Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата. Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Сливен може да се получи на телефон 044/613 434 в Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Сливен“. .

По данни на същото проучване, проведено в област Сливен за 2021 г., 83.3% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 73.4% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Жените в областта са по-активни от мъжете, като 77.1% от тях използват редовно интернет, при 69.3% за мъжете.

Изследването на Националния статистически институт ще се проведе в цялата страна и е част от проучване във всички държави – членки на Европейския съюз. Използва се обща методология, която отразява разпространението и използването на информационни и комуникационни технологии и осигурява международна съпоставимост на получениет резултати. Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2022 година“ може да се намери на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“ - „Бизнес статистика“, „Информационно общество“: https://www.nsi.bg/node/2805/.