Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Уточнение по повод ВиК аварии на територията на Община Нова Загора

11 април 2022 18:25, ВиК - Сливен
Излъчване: ВиК-Сливен преди 2 години, брой четения: 473
"ВиК-Сливен" ООД

Във връзка със зачестилите през последния месец аварии на водопреносната мрежа в община Нова Загора и прекъсване на водоподаването към селата Стоил Войвода, Езерово, Загорци, Богданово, Любенец, Любенова махала, Млекарево, Бял Кладенец и Радецки, „ВиК-Сливен“ ООД уверява, че аварийните екипи не са спирали работа по отстраняването на компрометираните съоръжения и възстановяването на водоподаването към населението.

Аварийните екипи ще работят до късно тази вечер (11 април 2022 г.) по отстраняването на възникнала авария в петък вечер. Заради работата им днес част от посочените села бяха с прекъснато водоподаване. Жителите на засегнатите села ще имат течаща питейна вода от утре сутрин (12 април 2022 г.).

„ВиК-Сливен“ ООД поднася извинения на засегнатите от прекъснатото водоподаване граждани. С ясното съзнание, че всеки български гражданин има право на достъп до качествена питейна вода, водното дружество полага своевременно всички усилия да осигури ВиК услуги на жителите на обслужваната територия.

В защита на обществения интерес „ВиК-Сливен“ ООД е длъжно да информира гражданите за причините за възникналите 3 големи аварии в рамките на месец:

- Зачестилите аварии възникват по магистрален водопровод Ф 820 мм от ЦПС „Червенаково“ до гр. Раднево в района на кв. „Шести“ в гр. Нова Загора. Върху трасето на магистралния водопровод има изградени незаконни постройки и самонастанили се лица и цели семейства. Посредством магистралния водопровод се осъществява водоснабдяването на гр. Нова Загора и други 12 населени места от община Нова Загора.

- През 2020 г. и 2021 г. по този водопровод са възникнали и отстранени по една повреда. На много места по водопровода „ВиК-Сливен“ ООД е разположило ултразвукови разходомери и датчици за налягане, които дистанционно предават информация в диспечерски пункт ЦПС „Червенаково“ и диспечерски пункт в гр. Сливен. По този начин диспечерите поддържат най-добри условия за работа в различните участъци на водопровода.

- За жалост, металът на водопровода е на 50 години, което е предпоставка, въпреки доброто управление на системата, да има повишена вероятност от повреди, както се случи и през последните седмици. На няколко пъти длъжностни лица на ВиК оператора откриха течове в квартал „Шести“ на гр. Нова Загора, което е причината в продължение на четири дни в осем села от община Нова Загора да няма вода.

- Отстраняването на една повреда в кв. “Шести“, където всичките постройки са незаконно построени и сервитута на водопровод 800 мм е изцяло нарушен, протича така:

• Повредата обикновено е под незаконна сграда или в двора й, което означава, че трябва да се работи внимателно, за да не се разруши постройката. Това е причина за изключително бавната работа на аварийните групи, които внимават при изкопните работи да запазят максимално целостта на постройката.

• В този случай аварийните екипи работят три пъти по-бавно, отколкото когато повредата е извън населено място.

• Затруднение създават и острите реакции на местното население и възникващите словесни престрелки с аварийните екипи. Къщите в кв. „Шести“ на Нова Загора са долепени една до друга, разстоянието между тях е малко. За отстраняване на авария в кв. „Шести“ трябва да работят два багера – малък на „ВиК-Сливен“ ООД и друг верижен. Малкият багер прехвърля товара на верижния, а той от своя страна ги изнася. Преди приключване на заварките се изрязва люк, през който се заварява отвора по дъното на тръбата. Това е още една причина за забавяне на работата.

През годините ръководството на „ВиК-Сливен“ ООД е водило разговори с управата на община Нова Загора, по време на които е поставяло многократно въпроса за трудното възстановяване целостта на водопровода поради нарушени сервитути. Последното писмо до Община Нова Загора с молба да се предприемат действия по премахването на незаконните постройки в очертанията на сервитутната ивица на трасето на магистралния водопровод в района на кв. „Шести“ в гр. Нова Загора, е от 2020 г. Сезирани са и ДНСК и Окръжна прокуратура – Сливен с молба за действия по компетенция.

По настояване на кмета на Община Нова Загора, „ВиК-Сливен“ ООД смени повече от 8 км. водопровод по улици, които бяха асфалтирани.

„ВиК-Сливен“ ООД положи и огромни усилия агломерация Нова Загора да попадне в проект, финансиран по ОПОС. В момента се изпълняват работи по реконструкция на ПСОВ, на водопроводна мрежа и канализация в гр. Нова Загора на стойност 30 млн. лв.

Трайно решение на проблема може да се постигне. За целта е необходимо изместване на водопровода от кв. „Шести“ в гр. Нова Загора, за което „ВиК-Сливен“ ООД е възложило изработването на работен проект. За реализирането му ще се търси финансиране.

Предвид гореизложеното, „ВиК-Сливен“ ООД отново поднася своите извинения на жителите на селата от Община Нова Загора за причиненото неудобство и благодари на гражданите за разбирането за положените усилия за разрешаването на проблема.

 

С уважение,

Екипът на „ВиК-Сливен“ ООД