Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Награда за журналистика „Дафне Каруана Галиция“: Покана за представяне на предложения

03 май 2022 15:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 120
Наградата "Дафне Каруана Галиция" се присъжда за изключителна журналистика, която защитава ценностите на ЕС @AFP/STRINGER

На 3 май, Световния ден на свободата на печата, ЕП официално публикува поканата за представяне на материали за участие в конкурса за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“.

Наградата се присъжда всяка година за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви: "Посланието на Европейския парламент е ясно: Европа подкрепя тези, които търсят истината. Перото на Дафнe беше заглушено, защото тя разкриваше истината, а ние никога не трябва да позволяваме журналистите да се превръщат в мишени и жертви. С тази награда Европейският парламент ще продължи да защитава свободата на словото, медийния плурализъм и качествената журналистика и ще помогне за предаването на тези ценности на бъдещите поколения."

За наградата могат да кандидатстват професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност. Те трябва да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и изтъкне значението на професионалната журналистика за гарантиране на свободата и равенството.

Победителят ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации. Церемонията по награждаването ще се провежда всяка година около 16 октомври, датата на убийството на Дафне Каруана Галиция.

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии. През последните няколко години Парламентът предупреждава за опитите както в ЕС, така и извън него, за подкопаване наплурализма на медиите. Членовете на ЕП осъдиха нападенията срещу журналисти, особено от страна на политици, и призоваха Комисията да представи законодателство срещу злоупотребите със съдебни дела. На 27 април беше обявено предложение за борба със злонамерените съдебни дела срещу журналисти и активисти.

Журналистите могат да представят своите статии онлайн само чрез сайта https://daphnejournalismprize.eu/ преди 31 юли 2022 г, в 00:00 ч (централноевропейско време)

 

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.