Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Русия отбелязва Деня на победата на фона на войната в Украйна с военни паради

09 май 2022 09:03, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 82
Русия, военен парад

Русия ще отбележи днес Деня на победата, докато руските военни се бият на много фронтове в съседна Украйна, а руските сили са близо до победа в Мариупол, отбелязва Асошиейтед прес.

Войната в Украйна навлезе в 11-ата си седмица, припомня агенцията.

"Руснаците нямат нищо за празнуване. Те не успяха да разгромят украинците. Те не успяха да разделят света или да разделят НАТО. И те успяха само да се изолират в международен план и да се превърнат в държава парий на планетата", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд пред Си Ен Ен.

Войната в Украйна означава, че по-малко военни ще преминат днес по Червения площад в Москва, когато ще се проведе ежегодният парад за 9 май, по време на който руският президент Владимир Путин ще направи изявление, в което би могъл да обяви победа в Украйна, посочва АП.

Русия има около 1 милиона военнослужещи, от които 400 000 са по договор. Западни представители смятат, че в началото на руската инвазия в Украйна там са били пратени около 180 000 военни.

Руските сили признаха, че са изгубили 1351 военни в Украйна към 25 март, но след тази дата не са актуализирали данните за жертвите сред редиците си. Западни представители твърдят, че руските загуби във войната са по-големи и че до една четвърт от първоначалните атакуващи сили там са извадени от строя.

Ако войната се проточи, настоящият брой на руски военни в Украйна може да бъде недостатъчен за поддържане на руските операции там и това ще принуди Кремъл да разчита на недобре обучени новобранци или пък на привикване на резервисти.

На парада в Москва и в още 27 града на Русия участват днес общо 65 000 военнослужещи и ще бъдат представени около 2,4 хиляди образци на въоръжение и военна техника. В Москва в парада участват 11 хиляди военни и механизирана колона с 131 единици военна техника. А над тях ще прелетят 77 вертолета и самолета.

Парад вече имаше във Владивосток, в който участваха1,8 хиляди военнислужещи. В града се намира главната база на руския Тихоокеански флот.

Източник: БТА