Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбеляза 182 години от рождението на Хаджи Димитър

10 май 2022 13:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 290
Hadjy Dimitur

Жители и гости на Сливен днес се стекоха на всеобщата градска церемония на централния площад за отбелязване на 182 години от рождението на Хаджи Димитър. Войводата е един от символите на града, оставил своя ярък отпечатък сред емблематичните образи, воювали за род и Родина.

Пред жителите и гости на Сливен кметът Стефан Радев изтъкна колко важни са за историята и идните поколения заветите на Хаджи Димитър.

„Нека във времето на усложнена обстановка, в което живеем, да покажем, че гибелта на Хаджията не е била напразна. Нека отговорно да ковем съдбата и бъдещето на България. Само така можем да покажем пред света, на нашите деца и пред нас самите, че сме достойни чеда на своите велики предци! Да живее България!“, заяви още кметът Радев.

Днешната церемония започна със строяване на почетния караул и продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Своята почит по повод годишнината изразиха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, началникът на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, училища, организации, граждани. Цветя бяха поднесени още от името на народните представители Десислава Танева и Мария Белова.

10 май е обявен за Ден на Хаджи Димитър с решение на Общински съвет-Сливен от 22 април 1999 г.

Организатор на днешната церемония е Община Сливен и Центърът за подготовка на специалисти.

 

Снимки

Hadjy DimiturHadjy DimiturHadjy DimiturHadjy DimiturHadjy DimiturHadjy Dimitur