Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

До дни кабинетът ще предложи новата антикризисна програма за хората и бизнеса

10 май 2022 16:22, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 119
Асен Василев

До дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса. В момента се обсъжда. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на блиц контрол в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

"На Коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма. Когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант", каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

"Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море", каза Василев.

"Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018-2019 година няма да има", е категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете.

"Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира", посочи Василев.

Социалният министър Георги Гьоков също коментира темата с подпомагането на бизнеса и заяви, че в коалицията се обсъжда "изключително голям пакет от антикризисни мерки", които ще влязат в сила от първи юли с актуализацията на бюджета.