» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

До дни кабинетът ще предложи новата антикризисна програма за хората и бизнеса

10 May 2022 16:22, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 month ago, number of readings: 118
Асен Василев

До дни ще има антикризисна програма с помощи за хората и бизнеса. В момента се обсъжда. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на блиц контрол в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

"На Коалиционния съвет, проведен вчера, бяха остойностени всички предложени мерки. Финално решение няма. Когато има, то ще бъде оповестено. Надявам се в началото на следващата седмица да има готов вариант", каза Василев.

По думите му със сигурност ще има конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Ще има и целеви помощи за най-пострадалите от кризата и мерки да облекчат работата на бизнеса, за да останат повече средства при фирмите.

"Войната, която започна през февруари, промени бизнес средата в целия свят. Започна покачване на лихвените проценти в САЩ, очаква се това да стане в Европа. Трайно се променя цената на енергоизточниците, има несигурност на пазарите на метали и на зърно, както и в логистичните пътища за доставки. Вече се вдигнаха застраховките за влизане на корабите в Черно море", каза Василев.

"Връщане на цените на енергоизточниците към нивата от 2018-2019 година няма да има", е категоричен финансовият министър. Подобна е ситуацията и цената на торовете.

"Нужна е адаптация на бизнеса към новата ситуация и ние даваме време на бизнеса да се адаптира", посочи Василев.

Социалният министър Георги Гьоков също коментира темата с подпомагането на бизнеса и заяви, че в коалицията се обсъжда "изключително голям пакет от антикризисни мерки", които ще влязат в сила от първи юли с актуализацията на бюджета.