Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Храм „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Блатец отбеляза 150 години от създаването си

11 май 2022 16:29, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 346
Hram

Председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и кметът Стефан Радев посетиха днес църквата „Свети Свети Кирил и Методий“ в село Блатец. Поводът бе храмовият празник на светата обител, който се чества днес, в Деня на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Днес се навършват и 150 години от построяването на храма в селото. Гостите бяха посрещнати от отец Михаил Михалев, който служи в храма. Пред тях той сподели историята на църквата от нейното построяване, процеса по реставрация и ежедневните предизвикателства с нейното стопанисване и благоустрояване. Благодарение на дарени средства от благодетели от цялата страна и чужбина, храмът е изографисан повторно от младите художници Мартин Маринов, който е с корени в селото и Адриан Аврамов.

„Днес използвам случая да благодаря на Община Сливен и Общинския съвет в лицето на кмета Стефан Радев и на председателя Димитър Митев, които са ни оказвали финансова подкрепа и откликват на нуждите ни. Вече век и половина това място е средище на православната вяра и духовност, като посреща миряни от селото и околностите“, заяви от името на църковното настоятелство при храма отец Михаил. Той благодари и на Сливенска митрополия, като допълни, че следващата цел е облагородяване на двора към църквата. За днешния двоен празник на църквата кметът Радев подари новото издание на цветния албум с действащите църкви на територията на община Сливен. Председателят на Общинския съвет Митев подари икона на Свети Мина. Те пожелаха църквата да продължи своята духовна мисия и да бъде място, където миряните да намират вяра, надежда и утеха.

Храмът е построен на доброволни начала през далечната 1872 г. В изграждането се включват майстори от Брациговската школа, а в изографисването – майстори от Дебърската иконописна школа. Стенописите в светата обител се отличават с това, че светците са в цял ръст и в реални размери.

От 1948 г. до 2007 г., църквата е без постоянен свещеник. Отец Михаил Михалев, който служи там и до днес постъпва през 2007 г.

 

Снимки

HramHramHramHramHram