Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Третият финален ден ден на Националния фестивал на детската книга в Сливен ще предложи богата гама от събития

13 май 2022 11:09, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 108
Национален фестивал на детската книга

Третият, последен ден на XXIV Национален фестивал на детската книга започна с пресконференция с носителите на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2022г. От 9:00ч., в РБ „Сава Доброплодни”, представители на национални и регионални медии имаха възможност да се срещнат с носителите на наградите: Милен Хальов - носител на Националната награда в категория „Автор” - на Невена Ангелова - в категория „Илюстратор“, издателство „Робертино“ в категория „Издателство“ и носителят на наградата на детското жури Марин Трошанов и да научат за техните първи реакции след награждаването им.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

Фестивалната програма продължи с премиера на книгата „Страната на еднорозите” на Валери Манолов. /Издателство „ПАН”/, която се проведе от 9:00ч. в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе.

Валери Манолов е роден през 1962г. Завършил е Софийски университет „Свети Климент Охридски", специалност „Българска филология". През 1990г. става един от създателите и собственици на Издателска къща „Пан", където работи и до сега.

Издал е две стихосбирки за възрастни: „Спиралата на охлюва" (1992) и „Живот с конкретен образ" (2012).

Автор е и на над 15 книги със стихове и приказки, както и на научнопопулярни издания за деца: „Зайо и Гризан" (1996), „Лиска и Мецан" (1996), „Рени и Лисана" (1998), „Рунтавелка" (1998), „Моята първа книга: Какво е дала България на света" (2009, 2018), „Приказки за Хитър Петър" (2011), „Седем приказки за лека нощ" (2011), „Моята първа книга за българските откриватели" (2014), „Динозаврите: Светът около нас" (2017), „Моята първа книга за българските празници, обичаи и вярвания" (2015, 2019), „Празник на буквите - българските празници и обичаи" (2019), „Български приказки с поука" (2019). През 2021г. е издадена книгата му „Страната на еднорозите", а през 2022г. –„Тайнствената страна динозаврия”.

От 10:30ч., отново в Драматичен театър „Стефан Киров” – фоайе, се проведе Официална церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема: “Истории от магазинчето за щастие” и в XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2022. В концерта със свои изпълнения се включиха талантливите малки певци от: Вокално студио „Усмивка” с ръководител Мария Желева, Детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен както и талантливите малки балерини от балет „Барби” – Сливен.

В Националния литературен конкурс се включиха над 850 деца и юноши на възраст от 7 до 18 години от страната и от българските общности в чужбина със специално написани за конкурса приказка, разказ или стихотворение. В трите възрастови групи са наградени 41 млади творци. Имената на победителите са публикувани и на интернет - сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Творбите на отличените в конкурса участници са издадени в сборник.

Наградени са и участниците в XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2022 г. В конкурса се включиха над 270 деца и юноши от цялата страна, като 22 от тях са отличени с награди. Имената на победителите са публикувани на интернет-сайта на фестивала http://childbookfest.iradeum.com. Организаторите на фестивала са осигурили и специални награди /таблети/ за отличените с първа награда във втора и трета възрастова група в двата конкурса.

От 11:30ч. на Oткритата сцена на фестивала, на бул. „Цар Освободител”1, ще започне представление на ДКТ – Русе - „Патиланци". Драматизация и постановка: Тодор Вълов; Режисура - Дарин Петков; Сценография – Наталия Гочева; Музика - Станимир Иванов; Участват: Кремена Станева, Деница Дончева, Мартин Маринов. Фестивалът ще бъде закрит със заключителен концерт от 12:30 ч. на откритата сцена. В него със свои изпълнения ще се изявят децата от вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” и балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.