Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

XXIV издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен бе закрито с концерт

13 май 2022 14:46, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 294
Концерт

24-то издание на Националния фестивал на детската книга бе закрито днес с концерт. Той се състоя на открита сцена пред сградата на Община Сливен. В празничната програма със свои изпълнения се изявиха децата от вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” и балет „Барби” към Военен клуб – Сливен с ръководител Силвия Терзиева.

Тридневният форум се проведе в дните от 11 до 13 май под патронажа на Министерството на културата. В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване за 2022 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Mеждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”, посветен на 145г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие” и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; танцов маратон, карнавално шествие и др.

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”. Бяха представени 19 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях, промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето-читател.

Снимки

Вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев”