Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Музеи и галерии в цялата страна се включват в инициативата "Европейска нощ на музеите"

14 май 2022 10:06, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 3 дни, брой четения: 83
Галерия - снимката е илюстративна

Повече от 45 музеи и галерии в цялата страна се включват днес в инициативата "Европейска нощ на музеите". Публиката ще може да разгледа с вход свободен изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви. Организатор е Френският институт у нас в партньорство с Министерството на културата и Столичната община.

По повод инициативата Френския институт ще представи документалния филм "Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи", заснет през нощта, когато залите на музея са празни. Прожекцията ще от 19:00 тази вечер в зала "Славейков" на Френския институт.

По време на "Нощта на музеите" желаещите ще могат да се запознаят с Micro-folie - френски дигитален музей, който в момента е инсталиран в една от залите на Музея на София, а поводът е председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз.

Лятно кино, добавена реалност и концерт ще има в "Нощта на музеите" в Националния военноисторически музей.

Чрез специално приложение посетителите ще видят как картини оживяват и ще видят как биха изглеждали с противогаз или каска от Първата световна война.

За доброто настроение ще се погрижи представителният духов оркестър на Националната гвардейска част.

В лятното кино под открито небе ще бъде прожектиран игралният филм "Врагове" по сценарий и режисура на Светослав Овчаров.

Регионалният исторически музей В Пазарджик ще покаже Равногорското съкровище в "Нощта на музеите" - така за поредна година регионалният исторически музей в Пазарджик ще се включи в международния културен форум "Европейска нощ на музеите".

Освен постоянните експозиции, посетителите ще могат да видят изложбата от Велико Търново "Епохата на Фердинанд", както и изложбата "Батак 1876-та, Хроника на една безсмъртна пролет".

Само за "Европейската нощ" на ще бъде експонирано тракийското съкровището на Равногор. То се състои от 9 части - сребърни апликации с позлата за конска амуниция.

Любопитното е, че съкровището е открито случайно, през 1986 година, когато при разораването на картофена нива местни хора се натъкнали на тракийска гробница. Според специалистите откритите апликации датират от II-I век преди Христа.

Музеят ще приема посетители от 18:00 до 24:00 часа, като входът е безплатен.

Една от сабите на Христо Ботев ще бъде изложена днес в Регионалния исторически музей в Хасково. Посетителите му ще могат да разгледат и изложба от 17 пана, посветена на живота и делото на поета-революционер.

Изложбата е предоставена от Национален музей "Христо Ботев" в Калофер, а сабята - от Регионалния исторически музей - Враца.

Временната експозиция, посветена на Христо Ботев, е подредена по повод 18 май - Международният ден на музеите.

Тя ще бъде открита тази вечер в 18:30 часа, като с нея музеят в Хасково ще се включи в "Европейската нощ на музеите".

Източник: БНР
Снимка: Станимир Петков