Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Новата цена на газа в България е с близо 14% по-висока

14 май 2022 11:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 108
Газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи новата цена на природния газ за май. Той е с близо 14% по-висок или 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Според изчисленията на регулатора поради края на отоплителния сезон промяната в цената ще се отрази минимално върху сметките на битовите потребители.

Вчера в ранния следобед държавната компания "Булгаргаз" представи прогнозата си, а КЕВР заседава на закрито заседание.

Преди дни "Булгаргаз" поиска увеличение на цената с 30% заради необходимостта от плащане на алтернативни доставки. Това не беше прието от КЕВР и така решението за приемане на нова цена на природния газ беше отложено с 13 дни. В „Булгаргаз“ е извършена и проверка от Министерството на енергетиката, но не са констатирани нарушения.

Според последните изчисления на енергийния регулатор причината за намаляване на първоначалната прогноза е, че новата цена включва количествата природен газ, които получаваме от Азербайджан.

От КЕВР припомнят, че досегашната прогноза на "Булгаргаз" за юни предвижда цена от 140 лв. за MWh, която е съпоставима с тази през април. Основната причина ще бъдат договорените доставки на американски втечнен газ през месеца. Очаква се официалното заявление на държавната газова компания да бъде подадено следващата седмица./БНТ

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com