» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Новата цена на газа в България е с близо 14% по-висока

14 May 2022 11:02, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 month ago, number of readings: 107
Газ

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определи новата цена на природния газ за май. Той е с близо 14% по-висок или 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Според изчисленията на регулатора поради края на отоплителния сезон промяната в цената ще се отрази минимално върху сметките на битовите потребители.

Вчера в ранния следобед държавната компания "Булгаргаз" представи прогнозата си, а КЕВР заседава на закрито заседание.

Преди дни "Булгаргаз" поиска увеличение на цената с 30% заради необходимостта от плащане на алтернативни доставки. Това не беше прието от КЕВР и така решението за приемане на нова цена на природния газ беше отложено с 13 дни. В „Булгаргаз“ е извършена и проверка от Министерството на енергетиката, но не са констатирани нарушения.

Според последните изчисления на енергийния регулатор причината за намаляване на първоначалната прогноза е, че новата цена включва количествата природен газ, които получаваме от Азербайджан.

От КЕВР припомнят, че досегашната прогноза на "Булгаргаз" за юни предвижда цена от 140 лв. за MWh, която е съпоставима с тази през април. Основната причина ще бъдат договорените доставки на американски втечнен газ през месеца. Очаква се официалното заявление на държавната газова компания да бъде подадено следващата седмица./БНТ

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com