Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проф. Кунчев: Четвъртата доза ваксина срещу COVID-19 не е ефективна

15 май 2022 14:44, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 279
Доцент Ангел Кунчев

„Четвърта доза ваксина срещу Covid-19 не е много ефективна. Това заяви доц. Проф. Ангел Кунчев.

Той обясни, че четвъртата доза не се насърчава в България. Препоръчва се само за много рискови групи, но това е наистина малък брой хора.

ст.н.с. Проф. Кунчев заяви, че в последно време броят на поставените ваксини е много намалял.

"Целият въпрос е какъв ще бъде резултатът от това заболяване. Ако ваксината ви предпазва от тежко заболяване и смърт, тогава какво по-добро можем да искаме. За съжаление се прилагат много малко имунизации. Остава огромен процент от неимунизираното население в България сме малко над 30% ваксинирани, но оставаме с най-ниското ниво на имунизирани в Европа“, каза той.

"Получихме малко над 4 милиона дози ваксини и имунизирахме малко над 2 милиона души."

Според доц. Проф. Кунчев, трябва да се намери начин общопрактикуващите лекари да могат да правят изследвания, защото хората масово отиват там, след като се чувстват зле. Поради тази причина държавата трябва да им осигури бързи тестове.

Като цяло в момента интензивността на заболяването е много по-ниска.

„Все още имаме много заразени (брой нови случаи през последните 24 часа). След празниците заболеваемостта малко се повиши, но е такава, че не ни плаши. От тези 300-400 души, които боледуват всеки ден, нямаме увеличение на хоспитализираните“, каза Кунчев пред БНТ и допълни, че за съжаление реалният брой на заразените остава много по-висок от официално регистрирания.

Проблем ще възникне с появата на нов щам.

„Нов щам означава изцяло нова генетична комбинация, защото имунизацията и имунитетът няма да могат да повлияят на новия щам“, обясни докторът, но даде да се разбере, че такъв мрачен вариант в момента е много малко вероятен. „Има 3 милиона българи, които не са имунизирани срещу болестта. В случай на щам, тогава всичко може да започне отначало. Но мрачният сценарий е много малко вероятен. Възможно е да има нови варианти, които ще засегнат много хора, но не тежко, " той каза.

ст.н.с. Проф. Кунчев повтори, че голяма част от новозаразените са неваксинирани хора.

„Атаките срещу ваксините са напълно безпочвени, действат, но не в степента, в която искахме“, каза докторът.

Две нови съмнителни проби за неуточнен остър хепатит при деца се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести и се очаква да потвърдят наличието на вируса. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Единият от случаите е от София, а другият от Пловдив. "Имаше четири проби, много близки до определението за вируса. Две отпаднаха. Остават две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко тръгне в тази посока." каза Кунчев.

В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите са тествани в Националната референтна лаборатория. Ангел Кунчев каза, че подозрителни случаи ще бъдат разследвани назад във времето, в опит да се открие причината за неуточнен хепатит.

"Това е хепатит, който не знаем какво го е причинило. Със сигурност не можем да кажем как се предава или кой го причинява." каза Кунчев.

В света са докладвани около 300 случая на остър неуточнен хепатит при деца. В ЕС има 253 регистрирани случая.

Ст.н.с. проф. д-р Ангел Кунчев бе удостоен със „Специална награда за принос през 2021 г.“ на Новините за неуморната си работа и решаване на проблеми в здравната система по време на пандемията от covid в България.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com