Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Правителството обявява пакета от антиинфлационни мерки

16 май 2022 10:58, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 110
Министерски съвет

За 11:00 часа днес е обявено началото брифинг на министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов след срещата им с работодателски и синдикални организации. На срещата са били обсъдени схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката. От правителствената пресслужба разясниха какви мерки предлага държавата.

Като краткосрочни мерки правителството предлага компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над сумата от 225 лв. По данни от БНБ това означава, че през този месец компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Относно природния газ краткосрочните мерки за цените на синьото гориво предвиждат правителството да подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която е постигната за май е с 14,3% по-висока от тази за април. Кабинетът ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Това означава, че цената, както за българските граждани, така и за бизнеса този месец спрямо миналия ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Предлагат се и дългосрочни мерки мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електрическа енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под Българския енергиен холдинг, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

Сред предвидените мерки е да няма акциз върху цената на газа, метана и пропан-бутана, а държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради увеличението на електроенергията.

Обсъжда се и намаляване на ДДС за метана и пропан-бутана.

Източник: БНР
Снимка: МС