Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ден 82 от инвазията в Украйна: НАТО обявява безсрочна военна подкрепа за Киев, тежки загуби за Русия

16 май 2022 12:29, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 134
НАТО/Украйна

Ето най-важните събития, свързани с войната в Украйна през последните 24 часа:

 

Финландия да се присъедини към НАТО

В неделя НАТО обеща неограничена военна подкрепа за Украйна, докато Финландия обяви своята "историческа" кандидатура за присъединяване към алианса, а управляващата партия на Швеция заяви, че подкрепя съвместната кандидатура за членство.

Обещанието беше дадено, след като Финландия се отказа от десетилетия на военен неутралитет, което промени баланса на силите в Европа и разгневи Кремъл.

На среща на външните министри на НАТО в Берлин Аналена Бербок каза, че страната ще предостави военна помощ "докато Украйна се нуждае от тази подкрепа за самоотбраната на страната си".

 

Русия с нови удари в Украйна

Русия обяви нови въздушни удари на изток и в Лвов на запад, докато западните разузнавателни служби прогнозираха, че кампанията й в Източна Украйна ще бъде отложена на фона на тежки загуби и яростна съпротива.

На бойното поле руското министерство на отбраната заяви, че е ударило четири склада с артилерийски боеприпаси в района на Донецк в Източна Украйна.

Въздушните удари унищожиха и две ракетни и радарни системи за изстрелване, а около Донецк и Луганск бяха свалени 15 украински дрона.

В Лвов, близо до полската граница, областният управител Максим Козицки каза, че четири руски ракети са поразили военна инфраструктура близо до полската граница. Лвов не е атакуван от руснаците от 3 май.

 

Жертви и от двете страни

Около 27 400 руски войници са убити досега по време на войната в Украйна, според украинските военни.

Най-малко още 200 руски войници са убити през последните 24 часа, според украинския генерален щаб.

Те казаха, че от началото на войната на 24 февруари украинските сили са унищожили 200 руски самолета, 164 хеликоптера, 416 дрона, 1220 танка и 2958 бронирани машини.

Русия също е загубила 195 системи за залпов огън, 2087 превозни средства, 95 крилати ракети, 89 зенитни системи и 13 кораба, се казва в изявлението.

От своя страна руското министерство на отбраната твърди, че вчера руските военни са унищожили две отбранителни системи С-300, принадлежащи на Украйна.

„Две системи за изстрелване на ракети и радари за противовъздушна отбрана С-300 бяха унищожени близо до Шпилевка в Сумска област“, ​​каза говорителят на министерството Игор Конашенков.

„Тактическите части на руската бойна авиация са атакували още 32 района, където са били разположени украински войници и технически машини“, добави той.

„Досега са унищожени 165 самолета, 125 хеликоптера, 879 дрона, 306 зенитни ракети, 3098 танка и бронирани машини, 381 многоцевни ракети, 1525 гаубици и минохвъргачки и 2934 специални украински военни машини, принадлежащи той каза. Конашенков.

 

Офанзивата на Москва „загуби инерция“

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че офанзивата на Русия в източната част на Донбас е „загубила инерция“.

Деморализираните руски войски не успяха да постигнат значителни крачки, а бойният план на Москва е „значително изостанал от графика“, според британското разузнаване.

Според британските военни Русия може да е загубила една трета от сухопътните сили, които е разположила през февруари, и е малко вероятно да ускори "драматично" офанзивата си през следващите 30 дни.

Трудно е да се намерят надеждни данни за жертви и загуби на техника и военна техника, които Украйна и Русия редовно публикуват.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com