Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проф. Аксиния Джурова представи в Сливен своята поредица „Изчезващата памет. Срещи по пътя”

16 май 2022 21:10, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 114
Проф. Аксиния Джурова и Илиян Урумов

Поредицата „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ на проф. Аксиния Джурова бе представена днес в Сливен от самата авторка на книгата.

Πъpвитe тpи тoмa вĸлючвaт пpeдимнo пoглeдa нa „дpyгия“ – впeчaтлeния нa чyждeнци, пoceтили cтpaнaтa ни и нa бългapи, ĸoитo ca живeли и ca ce peaлизиpaли извън нeя. Tяxнoтo мнeниe, ocвeн нaшeтo „caмooцeнявaнe“, зa мeн винaги e билo oт ocoбeнo знaчeниe.

Останалите четири, луксозно издадени книги, включват срещите и разговорите на авторката с над 140 български художници от поколението между двете световни войни до днес.

Поредицата, която се появява с помощта на издателство "Класика и стил" съдържа спомени за срещи и събития, които проф. Джурова казва, че носи в себе си. Събития, които са белязали нейния път с романтиката на 60-те години, бунта на 1968 г., еманципацията и свободата на поражението им днес, с интелектуалните и артистични клубове, загубили своята актуалност през 90-те години, с дискусиите за изкуството, преди то да се скара с красотата и да се приспособи към комерсиалността.

Реализацията стартира през 2012 г. и се осъществи със съдействието на Силвия Кавданска, Ваня Зъбчева, Никифор Харалампиев и участниците в него, общо около 200 персонажи. Графичният дизайн е дело на Тахсин Ахмед и Радослав Георгьовски.

Аксиния Добрева Джурова е български учен, специалист в историята на изкуството, филологията и кодикологията. Тя е член-кореспондент на Българската академия на науките от 2008 г. Дъщеря е на генерал Добри Джуров.

От 1974 г. работи в Института за изкуствознание на БАН, защитава докторска дисертация през 1982, а от 1984 е редовен професор по история на изкуството в Софийския университет (Център по културознание).

От 1986 г. е директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към Софийския университет. Член на ръководството на фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ от създаването ѝ. От 1987 до 1995 г. е вицепрезидент на Международната асоциация за изследване на славянските култури към ЮНЕСКО. От 1989 г. е гост-професор в други университети: в Йейл (САЩ), Йерусалим, Сорбоната (Париж), както и в Института за евроазиатски изследвания (Венеция).

Член на СНС към Научната комисия по изкуствознание и изкуства на Висша атестационна комисия към Министерски съвет в периода 2006 – 2010 г.

През 2017 г. тя представя две изложби на българските автори: проф. Греди Асса и Георги Миленов в Българската галерия за съвременно световно изкуство в Рим – „Galleria della Luce di Roma“.

Снимки

Цветя за проф. Аксиния ДжуроваПроф. Аксиния Джурова дава автографи