Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Суспендирането на вносните мита на ЕС върху украинския износ е предвидено за бързо одобрение

16 май 2022 21:55, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 119
Европейски парламент

Комитетът за международна търговия даде зелена светлина в понеделник за едногодишно спиране на всички вносни мита на ЕС върху украинския износ, за да подкрепи икономиката на страната.

Евродепутатите в комисията по международна търговия одобриха предложение за временна либерализация на търговията с украински продукти в резултат на руската агресионна война, която пречи на способността на Украйна да търгува с останалия свят. Приетите мерки включват пълно премахване на вносните мита върху промишлените продукти, на входните мита върху плодовете и зеленчуците, както и на антидъмпинговите мита и защитните мерки върху вноса на стомана за период от една година.

Проектодокладът на комисията, изготвен от постоянния докладчик за Украйна Сандра Калниете (ЕНП, LV), беше приет с 38 гласа, с един „против“ и трима „въздържал се“.

 

Цитат

„Бруталната и непредизвикана война на Кремъл е насочена към способността на Украйна да търгува – но ЕС може и ще се намеси, за да помогне за съживяването на двустранната търговия. Чрез премахване на митата и отваряне на европейския пазар ние ще подобрим способността на Украйна да търгува със стоки и селскостопански продукти. Този ход не е просто символичен: той представлява нашия мощен политически ангажимент към Украйна. С тези безпрецедентни мерки за либерализация на търговията ние се ангажираме да помогнем на Украйна да запази търговската си позиция с останалия свят. Когато казваме, че Украйна не е сама в тази борба – имаме предвид”, каза Сандра Калниете.

 

Заден план

Отношенията между ЕС и Украйна се регулират от Споразумение за асоцииране. Задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, обхваната от споразумението, гарантира преференциален достъп до пазара на ЕС за украинския бизнес от 2016 г.

ЕС е най-важният търговски партньор на Украйна, който представлява повече от 40% от общата й търговия със стоки през 2021 г. В замяна Украйна е 15-ият най-голям търговски партньор на ЕС, представляващ около 1,2% от общата търговия на ЕС.

 

Следващи стъпки

Очаква се проектодокладът да бъде бързо проследен за гласуване от всички евродепутати на 19 май. Мярката ще се прилага в деня след публикуването й в Официален вестник на ЕС.