Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книга за българската текстилна промишленост беше представена в Сливен

31 май 2022 14:44, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 419
Стефан Радев и Мартин Иванов

В Регионалния исторически музей в Сливен беше представена книгата „Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800 – 1912 г.“. Неин автор е Мартин Иванов – историк, специалист по българска стопанска история на 20 век, служебен министър на културата от 6 август до 7 ноември 2014 г. и бивш посланик на България във Финландия. Изданието е подкрепено финансово от пет общини, едната от които е Сливен.

„Изключително съм благодарен на кмета Стефан Радев и Община Сливен за това, че застанаха и подкрепиха това мое начинание. Истината е, че ако книгата не беше подкрепена от Сливен и останалите, нямаше да я има. Радвам се, че този дух, който го е имало от няколко столетия в Сливен, все още го съществува“, каза Мартин Иванов.

Кметът Стефан Радев от своя страна подчерта, че книга за текстилната индустрия е трябвало да бъде написана от гледна точка на нашия град, защото историята на Сливен и историята на текстилната промишленост са неразривно свързани.

„Сливен е имал в развитието си въздигания и спадове с цикъла на развитие на текстилната промишленост. Благодарение на този отрасъл Сливен е бил много богат град и неговите жители сравнително заможни още преди Освобождението. Не можем да не споменем първопроходеца на индустрията в България - Добри Желязков, Фабрикаджията. И в момента Сливен е град с най-развита текстилна промишленост и може би вече и в Европа няма останал единичен производител като сегашното производство на фирма „Миролио“, бившия текстилен комбинат. Благодарен съм на г-н Иванов за епохалния труд, който ще остане като много значимо събитие в културната история на нашия град“, каза кметът.

Книгата „Срещу течението: Българската текстилна промишленост, 1800 – 1912 г.“ беше представена от директора на музея Николай Сираков. Тя разглежда българския текстилен бум от 20-те до средата на 70-те години на 19 век, периода от рецесия към растеж в средата на 70-те години на 19 век, фабрики, манифактури и домашна промишленост. Включени са различни приложения и таблици за обема на текстилното производство, текстилната заетост, трудовите конфликти в бранша и др.

 

 

Снимки

---книга текстилна промишленост книга текстилна промишленосткнига текстилна промишленост