Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА Е УДОСТОЕНА С МЕДАЛ „Д-Р ПЕТЪР БЕРОН”

06 юни 2022 17:46,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 257
12345

Акад. д-р Иванка Денева получи най-високото отличие за научна и творческа дейност на Българската академия на науките и изкуствата, София - медал „Д-р Петър Берон”, за дългогодишната си работа на писателското и проучвателско поприще и за развитие идеите на организацията, която консолидира в редовете си представители на културния и научен елит на България. Наградата й бе връчена в София на Общото събрание на Академията, пред препълнената зала с членуващи. Председателят на Общото събрание на Българската академия на науките и изкуствата - акад. проф. д-р Добрин Свинаров, окачи медала на д-р Ив. Денева под ръкоплясканията на присъстващите, придружен и с аргументация за решението на ръководните органи в следните редове от придружаващия поздравителен адрес: „Уважаема академик Денева! Академичният съвет на Българска академия на науките и изкуствата Ви удостоява с медал „Петър Берон” за Вашата активна творческа дейност и личен принос в работата на Научен център „Поезия, белетристика и литературна критика”. Ив. Денева отговори на акта на присъждането със слово.

С високото признание – медал „Д-р Петър Берон”, бяха удостоени в настоящата 2022 г. и още неколцина български учени из различни сфери, като видният архитект акад. проф. д-р Николай Тулешков, акад. проф. д-р Бойко Рангелов – директор на Научен център „Природни науки, акад. Йордан Каменов (литературовед, директор на Научен център “Българистика” на БАНИ) и др. Някои членове на Академията получиха на научното събитие плакети и грамоти. През годините медалът „Д-р П. Берон” е присъждан на ръководителите на Академията, на нейни научни центрове и на деятелни личности, като: акад. проф. д-р Миладин Апостолов, акад. д-р Маргарита Каменова, акад. Румен Леонидов и акад. проф. д-р Петко Тодоров; на акад. проф. д-р Пламен Павлов, акад. проф. д-р Венко Александров, акад. проф. д-р Стоян Караиванов и други” дейци от обществения живот на България.

Личността на патрона на медала - д-р Петър Берон, е обект на трайно проучване от акад. Иванка Денева, осъществено в научни трудове, като мащабното изследване на тема: „Дирята на възрожденците-енциклопедисти от Сливенско д-р Петър Берон, д-р Иван Селимински и д-р Георги Миркович в обществено-политическия живот на България и в родната и европейската науки на 19 век”, което е включено във фондовете на Европейската библиотека за Централна и Източна Европа в гр. Хамбург, Германия, по почин на екипа й. Отделни нейни статии, посветени на приносите на д-р Петър Берон в „учебникарската книжнина” и за рефомиране на учебното дело в Българско; за „Тайното братство”, създадено от д-р Иван Селимински; за развоя на лечебното дело в региона и др., са поместени в изданието на Съюза на учените в България „Известия”, където тя активно сътрудничи.

В словото си акад. Денева благодари на Академичния съвет за отчитане на системното й участие с научни доклади и в редица национални и международни конференции, като тези за делото на Васил Левски, организирана от Българската академията на науките и изкуствата; в организираните от БАН форуми: за приносите на видния критик Вл. Василев и сп. „Златорог; на писателите Д. Талев и Тончо Жечев, на Йордан Йовков и Светослав Минков - в конференцията под надслов „Българският смях”(2021 г.), посветена на Димитър Подвързачов и Вихрен Чернокожев. През 2020 г. Ив. Денева не можа да откликне с лично присъствие(поради противопандемичните мерки), в организираната от Сорбоната конференция „Ациек”, но участва през 2021 г., (по покана на катедрата в гр. Есекс, Великобритания), в съвместно изследване с учени от 30 държави. Тя е включена и в редколегията на академичното издание „Летописи”, където системно участва с литературоведски изследвания в списването на раздел „Изкуство - Литература”, съвместно с колеги-академици.

Съгласно основния си творчески интерес и изяви - на писателското поприще, с акцент върху сферата на романа, драмата и поезията, тя благодари в словото си при награждаването на присъстващите видни литературни критици, изрекли високи оценки за романите й „Жарава” и „Кръстопъти и ветрове”, (отразяващи национално-освободителните борби на България), както и за „театралните книги” „Искри от храма на Мелпомена” и за книгата с драми „Енигмата на времето” (за нравствените поражения на Човека в условията на „прехода”) и др. произведения. Авторката изрази признателност и към членовете на Академичния съвет, че при решението й са отчели и ежегодното й участие с творби на „Софийските есенни салони на поезията”, (вкл. 2020 и 2021 г. ); в сборниците с произведения на членовете на Съюза на учените в България и др.

При номинацията Академичният съвет е уважил присъствието на творбите й в Световния годишник за поезия (Китай, 2013); в Световната испаноезична поетическа антология (Мадрид, 2014), като през 2021 г. Ив. Денева бе включена и в Mеждународна антология, издадена в Аржентина сред подбраните 200 творци - от участвалите 50 х. човека от цял свят. Творческата й биография е поместена в редица национални енциклопедии, сред които „Бележити българи на съвременна България”, „1000 причини да се гордеем, че сме българи”, в справочниците за видните сливенци и др. Нейни творби са публикувани в издания, сайтове и антологии във водещите европейски държави; в САЩ, редица страни от Южна Америка и др.

Тя изрази признателност, че награждаващите отбелязват системно в годишните отчети на Академията и нейните публикации, като официален кореспондент на Сливен за престижното издание за хуманитаристика и култура „Литернет”–„Културни новини”, където тя информира обществеността на България за най-значимите културни събития от града и Сливенския регион. По свой почин, в „Контакт-клуб-Германия” е организирала творчески вечери, посветени на делото на Уйлям Шекспир, Габриел Г. Маркес, на българската поезия и др.; участвала е в представянето в библиотеките на града на редица видни съвременни български писатели.

В словото си при награждаването д-р Иванка Денева благодари на Академичния и Управителния съвети на Българската академия на науките и изкуствата, решили да й поднесат творческа радост с високото отличие на името на една от най-родолюбивите личности на България – д-р Петър Берон”. Тя увери присъстващите, че признанието приема като стимул да продължи, съвместно с колегите си от Българската академия на науките и изкуствата по избрания път- за утвърждаване на националната идентичност и култура.