Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откри се XVIII Международен фестивал за православна музика „Достойно ест”, Поморие

04 юни 2022 13:44, Канцелария (Сливенска Митрополия)
Излъчване: Митрополия Сливен преди 2 години, брой четения: 967
Откриване

В следобедните часове на 3 юни чудотворният образ на Пресвета Богородица Достойно есть бе посрещнат в крайморския град Поморие с тържествено литийно шествие, поставяйки началото на XVIII-то издание на едноименния фестивал. Литията от духовници и хорови участници бе възглавявана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей. Редом до тях бе кметът г-н Иван Алексиев, Адам Адамов, председател на Общинския съвет и други представители на местната общинска управа, която заедно със Сливенска митрополия е организатор на това най-голямо в страната ни музикално събитие.

„Да бъдем заедно на този фестивал, да бъдем единни в търсенето на спасение”, призова митрополит Киприан пред храма-домакин „Рождество на Пресвета Богородица”. Там иконата бе положена, за да подава майчинския си благослов над почитащите я, и пред нейния лик бе отслужен водосвет за освещаване на уникалното певческо начинание.

„Ангелите възхваляха идването на Христос с химна „Слава във висините Богу, на земята мир между човеците благоволение”, продължи митрополитът. „И ето днес имаме този мир, това благословение да бъдем заедно в името на Пресвета Богородица, търсейки упование в майката Божия. Затова сме се събрали днес тук – за да бъдем всички събрани заедно в едно, защото тогава ще бъде единно и нашето песнопеене към Нея.”

От името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, неговият викарий епископ Йеротей поздрави всички организатори и участници с „Добре дошли” и отправи отеческо слово:

„Тази година чудотворната икона на Пресвета Бца – Достойно есть ни събира в Поморие, за да отдадем почит към Нея и изпорсим нейното благословение, като възпеем чудната ѝ слава и смирение. Празникът Достойно есть събира вече 18 години православни хорове, които в един глас, с едно сърце и една душа възнасят Достойно есть.

Ето защо Бог благослови и тази година да се съберем в град Поморие, който стана столица на православната музика. Православната история на града е много голяма. Седем Вселенски патриарха са родом от Поморие. А в новата му история се ражда този фестивал. Ние вярваме, че всички тук са дошли с православна вяра и упование в радост да възпеят величието на Божията Майка. А когато ние разтваряме душите и сърцата си за Нея, Тя е винаги до нас.

Приветстваме ви с добре дошли и молим Бог да закриля всички ни в тези трудни времена и неспокойни дни; чрез нейните молитви да ни бъде по-спокоен животът, да има повече мир, повече разбирателство, повече любов между православните.

Древните отци казват, че Премъдростта се изобразява като човек в готовност за път, и всички вие, участници в хоровете, които сте изминали толкова път в готовност да изпълните Божието дело , нека Божията Премъдрост пребивава върху вас и по молитвите на Пресветата да бъдем синове и дъщери на Светлината и на Нейния ден. Амин.”

От името на организаторите г-жа Таня Никлева-Владева приветства дошлите участници във фестивала с особено прочувствени думи, защото „за 18-ти път този фестивал ни прави едно голямо истинско семейство” и изказа искрена благодарност към всички, които са се потрудили за тазгодишното му осъществяване „при нелекото време, в което днес се намираме”, за да пребъдат мирът и любовта между нас.

Хор запя Богородичен химн и г-н Иван Алексиев обяви фестивала за открит, с думите, че това музикално събитие дава вярата и надеждата, „че светът един ден ще заживее в един по-мирен и по-прекрсен свят”.

*

За повече снимки от събитието виж тук:

https://bg-patriarshia.bg/news/otkri-se-xviii-festival-za-tsarkovna-muzika-dostoyno-est-pom