Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Чести спирания на тока тормозят села в Ямболско

19 юни 2022 13:40, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 седмици, брой четения: 113
Електропроводи

Токови удари и чести прекъсвания на електрозахранването тормозят от години жителите на повече от десет села в община Тунджа. В кметствата са подадени десетки сигнали за изгорели уреди и унищожена продукция.

Честите спирания на тока за пореден път предизвикаха негодуванието на хиляди жители, като най-сериозен в момента е проблема в селата Кабиле, Дражево и Хаджидимитрово, посочи кметът на община Тунджа Георги Георгиев:

"Пишат писма до ЕВН, най-тривиалният отговор е, че заради птиците, които кацат по съоръженията, се получават такива кратковременни удари. Това няма как да ни успокоява".

Жителите вече са готови и на протест и блокада на пътища, подчерта кметът на Кабиле Георги Динев, след поредната изпратена жалба до електроразпределителното дружество:

"Аз съм им написал и в жалбата, че хората са готови да си носят изгорялата техника и пред ЕВН, заплашват и че ще затворят магистралата. Куриозът е, че докато писахме жалбата, токът спира на няколко пъти и като не е запаметена на компютъра, почвахме да я пишем наново".

Освен неудобствата за битовите потребители и повредените електроуреди, токовите удари пречат на производствените предприятия и водят до немалки загуби, казва собственик на сладкарски цех:

"Миксери спират, поточни линии спират, всичко се включва на ново. Това нещо, отива директно в казана за боклук, това нещо никой не ти го плаща".

От ръководството на община Тунджа ще поискат отново среща с представители на ЕВН с настояване за подмяна на технически съоръжения в района на регионалното депо, където е най- проблемният участък и се констатират десетки токови удари в рамките на денонощие.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС