Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кирил Петков към Радев: Ако си президент на място, викаш КСНС

23 юни 2022 13:25, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 88
Кирил Петков говори в Брюксел преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, 23 юни 2022 г.

Премиерът Кирил Петков бе категоричен, че няма да обяви сваляне на ветото върху Северна Македония, преди да се е произнесъл българският парламент.

На влизане на срещата на върха ЕС-Западни Балкани той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в двойнственост, а президента Румен Радев, че досега не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

"Аз съм обещал на българския народ, че решението трябва да се вземе от българския парламент", повтори премиерът и изключи хипотетичната възможност да обяви вдигането на ветото до края на срещата.

"Не няма хипотетична възможност, защото аз си държа на думата. Аз съм премиер на България и когато кажа и обещая на българския народ нещо, аз си спазвам думата. Това, което се надявам обаче, е, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос. Също вярвам, че имаме исторически момент в момента да можем да запазим всичките си български интереси – неща, които винаги сме си мечтали".

Министър-председателят определи френското предложение като много добро и изрази недоумение от това, че опозицията не може да направи кворум.

"Аз не мога да повярвам, че не могат да направят кворум. Нали бяха много стабилни, много силни, всичко знаят. Втори ден не могат да направят кворум. Вчера рискуваме 2,6 милиарда… А знаете ли защо сигурно не искат да направят кворум? Защото ги е страх, защото не могат да изберат даже председател на Народното събрание. Тези хора са едни страхливци. Тези хора мислят само как да манипулират. Ако имат истинска позиция, днес комисията заседава, в следващите дни може да има отворена дискусия, където целият Български народ да разбере."

Запитан за действията на бившия премиер, Петков заяви:

"Тази двойственост е типична за г-н Борисов. Това сме го гледали 12 години. Просто в първия момент, когато зависеше нещо от него, го видяхме пак. Така че, ако иска да изглежда като един нормален бивш държавник, поне да отиде на комисия, да се насрочи общ отворен дебат."

Премиерът обвини и държавния глава затова, че досега не е свикал КСНС.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме – ама то едните трябва, ама то другите, защитавал донякъде позицията, ама не защитавал позицията. Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, всички партии, сядаме всички заедно, обсъждаме, излизаме. Но не – било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци".

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС