Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заради липса на кворум няма да има парламентарно заседание

23 юни 2022 13:42, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 90
Народното събрание

След два опита депутатите не успяха да съберат кворум. При първата регистрация за начало на заседанието днес електронната система отчете 110 депутати.

Втори опит бе направен след 45 минути - 9:51 ч. в залата бяха 112 народни представители. Това е втори пленарен ден без кворум, след като и вчера депутатите не успяха да започнат работа.

Изпълняващият длъжността председател Мирослав Иванов се обърна към депутатите с думите:

"Уважаеми колеги, отново не можем да съберем необходимия кворум. Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа. За съжаление, днес очевидно отново няма да можем да работим. Желая ви хубав ден, колеги".

Залата отвърна със скандирания: "Мафия".

Между двата опита за регистрация репортерите на БНР разбраха част от причините за проваления кворум.

Изявление от кулоарите на парламента направиха от парламентарната група на "Възраждане", от което се разбра, че причината е спор, възникнал по време на Председателския съвет. Първо, от опозицията са искали да гласуват правилата за избор на председател на Народното събрание, но, тъй като от "Продължаваме промяната" не са внесли проект на решение и са искали да има избор веднага на нов председател на Народното събрание, опозицията е отказала да обсъжда тази точка. Вторият и по-голям спор е по така нареченото "френско предложение" за Северна Македония.

Според Стойчо Ганев - заместник-председател на Народното събрание, който е присъствал на Председателския съвет, Христо Иванов е казал, че е говорил с френския посланик, за да обсъдят кога е удобно да се вземе такова решение, за да може премиерът Кирил Петков да заяви българската позиция в Брюксел, където се провежда заседание на лидерско ниво и една от темите е тъкмо присъединяването на Западните Балкани и започване на преговори. Подкрепени били от ДПС и от "Продължаваме промяната", но останалите парламентарни групи са се възпротивили и затова не са влезли в зала, за да се регистрират.

От "Възраждане" обвиниха председателя на парламентарната група на ДБ Христо Иванов в "държавна измяна", защото е разказал за своя разговор с френския посланик, с когото е обсъдил срокове за приемане на предложението:

"Не е допустимо който и да е председател на каквато и да е партия да звъни на френския посланик да търси разрешение кога и какво да гласува Народното събрание" каза Цончо Ганев от "Възраждане".

"За нас това е държавна измяна. Никой няма право, бил той председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава", категоричен е Костадин Костадинов.

Източник: БНР
Снимка: Ани Петрова