Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бъдещи майки бяха информирани за значението на здравословния начин на живот и необходимостта от профилактични прегледи

27 юни 2022 16:12, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 350
Sreshta_bremenny jeny

Дискусия за значението на здравословния начин на живот за бременните жени, новородените деца и възможностите за провеждане на профилактични прегледи, се проведе в Комплекс за социални услуги в кв. „Надежда“ в Сливен. В нея участваха здравни медиатори, представители от Центъра за майчино и детско здраве и от Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания (ЦКОДУХЗ)-Сливен. В дискусията се включиха и представители на Дирекция „Обществено здраве“ към РЗИ-Сливен и лечебни заведения.

В рамките на срещата опитни акушерки споделиха пред младите и бъдещи майки и техните близки, колко е важно да се води здравословен начин на живот по време на бременност. Бе изтъкната и необходимостта от консултации за хигиената, храненето, контрол на рисковите поведенчески фактори/тютюнопушене, употреба на алкохол и др./, работа при вредни условия, безопасност, здравословно хранене, контрол на теглото и др. От значение е и проследяването на здравословното състояние на жената – боледува ли често, има ли хронични заболявания и какви. Изключително важно е всяка бременност да бъде регулярно проследявана, за да се предотвратят усложнения и да се запази здравето както на майката, така и на бебето. Бременните не трябва да забравят, че при всяка визита на женска консултация, имат възможност да задават своите въпроси към проследяващия акушер-гинеколог, за да споделят своите тревоги, ако имат такива, да потърсят съвет и да получат адекватни отговори.

Отбелязано беше, че всяка бременна жена, независимо дали е здравно осигурена, може да избере лекар-специалист по акушерство и гинекология, за профилактичен преглед, който не се заплаща. Профилактичният преглед и определени изследвания се извършват от извънболнични лечебни заведения по акушерство и гинекология и медико-диагностични лаборатории на територията на цялата страна, които имат сключени договори със Здравната каса. Към момента в Сливен, лечебни заведения по акушерство и гинекология, има на територията на: МЦ „Миркович“ ( МБАЛ „Д-р Иван Селимински“), ДКЦ 1, ДКЦ 2; ДКЦ-Сливен (МБАЛ „Х.Димитър“); МЦ „Св. Ана“(„СБАЛАГ Ева“), МЦ „Амброаз Паре“.

Център за майчино и детско здраве работи, освен със здравно осигурените бременни и със здравно неосигурените бременни жени, за които освен прегледа по Наредба №26, осигурява още един преглед и пакет клинично лабораторни изследвания.

Допълнителни прегледи, с цел осигуряване на безрисково майчинство за всяка жена и гарантиране достъпа на здравно неосигурени жени до медицински грижи по време на бременност и раждане, могат да се извършат чрез Здравно-консултативните центрове за майчино и детско здраве (ЗКЦ), разкрити във всички областни и в някои университетски болници.

Срещата продължи с представяне на възможностите за патронажна грижа от Център за майчино и детско здраве-Сливен за бременни, родилки и новородени деца след раждане, като се предоставят грижи в дома на семейството и подкрепа на родителите в първите грижи за новороденото. Те включват кърмене, захранване, проследяване на физическо и нервно-психическо развитие на детето.

При раждане или диагностициране на дете с увреждане, е важно веднага да започнат специални грижи и рехабилитация. На територията на Сливен има следните възможности за получаване на квалифицирана помощ - личните лекари, детските лекари в медицинските и диагностично-консултативните центрове, Здравно-консултативен център към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, Сливен; Център за майчино и детско здраве към МЦ „Д-р Г. В. Миркович“, Сливен; Екип по ранна детска интервенция към Общностен център-Сливен.

В Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания-Сливен се предоставят безплатни, извънболнични, индивидуални, почасови, специализирани грижи и рехабилитация на деца с увреждания и хронични заболявания от раждането до 18 години. С децата работят следните специалисти с дългогодишен опит - лекар-педиатър, рехабилитатори, медицински сестри, психолози, логопеди, педагози.

Срещата се организира с подкрепата на Община Сливен.