Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен възстанови опасен мост до Стара река

14 юли 2022 09:25, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 456
Opasen most

Приключи възстановяването и укрепване на опасно мостово съоръжение в землището на село Стара река. За това съобщи инж. Снежана Кънева от общинския отдел „Сигурност и управление при кризи“. Поройните и интензивни валежи през пролетния сезон тази година, обилното снеготопене и високите температури, довели до повишаване нивото на водите в планинската река, са създали реална опасност от срутване на мостово съоръжение на пътя между селата Стара река, Средорек-Божевци и Изгрев. Пътят е особено значим като обходен за второкласен път, тъй като преминава през прохода „Вратник“ и е най-пряката връзка между градовете Велико Търново и Сливен. Той представлява и важна комуникация на общините Елена и Сливен, в това число и малките населени места в планинската част. По думите на инж. Кънева при огледа са установени активни процеси на брегова ерозия и компрометиране устоите на моста, което създава риск за изградената инфраструктура, хората и превозните средства. Част от каменната зидария и парапетът също са били разрушени. Мостът осигурява прекия достъп за екипите на Единната спасителна система, маршрутите на училищен автобус, както и доставката на стоки от първа необходимост за населението в селата от района. Всичко това е наложило изпълнение на спешни спасителни аварийно-възстановителни работи, които екипът предприема със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев.

„Най-важно беше да минимизираме риска от бедствие и да ограничим още по-неблагоприятно развитие, което да доведе до блокиране достъпа до тези населени места, в които живеят над петстотин души. Целостта на моста е възстановена, поставени са защитни парапети за безопасност на пътния участък“, посочи кметът Радев. След почистване от натрупана храстова растителност, шума и клони, е възстановена и нормалната проводимост на реката.

Възстановителните дейности са извършени със средства от общинския бюджет и дофинансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Снимки

Opasen mostOpasen mostOpasen mostOpasen mostOpasen most