Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Удължава се срокът на социалните плащания за лица с увреждания

15 юли 2022 20:18, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 235
Човек с увреждане

До края на 2022 г. се удължават експертните решения на ТЕЛК/НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, чиято валидност е изтекла в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г. при условие, че лицата са подали документи за преосвидетелстване в срок до 15 юли тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Това гарантира правата на всички лица с трайни увреждания, предприели активни действия за преосвидетелстване.

Въз основа на предоставена до 20 юли 2022 г. информация от Регионалните здравни инспекции АСП ще удължи служебно сроковете на тези ЕР и на заявленията-декларации за месечни социални плащания по всички нормативни основания на тези хора, на издадените им направления за лична помощ по Закона за хората с увреждания, както и за здравно осигуряване на лица, посочени в чл. 40, ал. 3, т. 9 от Закона за здравното осигуряване, до издаване на нови експертни решения, но не по-късно от 31 декември 2022 г.

Преустановените социални плащания поради изтекъл срок на решенията на ТЕЛК/НЕЛК за април, май и юни 2022 г. ще бъдат изплатени на хората през август тази година при условие, че са подали заявление за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли 2022 г.

В случаите на преустановено предоставяне на лична помощ на лицата с увреждания поради изтекъл срок на решенията и при положение, че са подадени документи за преосвидетелстване до 15 юли 2022 г., съответните дирекции „Социално подпомагане“ ще издадат направления, с които тези лица да могат да кандидатстват за включване в механизма за лична помощ, допълват от АСП.

Източник: БТА
Снимка: Станимир Петков